Mencari sesuatu?

Saturday, 2 November 2013

PERSOALAN YANG TIADA JAWAPAN
Dunia ini penuh kepalsuan,
Sehinggakan kita sendiri,
Sukar untuk menilai,
Terlalu ramai syaitan yang bertopengkan manusia,
Dan terlalu ramai juga syaitan yang bertopengkan orang alim,
Menyedari diri yang masih terkontang kanting,
Perasaan takut menyelubungi,
Islam pada hari terlalu banyak perpecahan,
Sehinggakan kita sendiri bingung,
Seolah tiada titik pertemuan disebalik perselihan pandangan.

Ya,mungkin bahasa agak kasar bila melabelkan golongan agama dengan syaitan.Tetapi itu lah hakikat sebenar.Kita lihat saja pada hari ini. Contoh yang terdekat dan isu yang pernah hot suatu ketika dahulu HUDUD. Sy tidak ingin bicara soal hudud disini tetapi apa yang sy ingin ketengahkan adalah macam-macam pendapat yang dikeluarkan. Orang yang tidak sepatutnya memberi pandagan tentang hukum, tetap saja memberikan pandangan. Sy tahu semua orang berhak untuk bersuara tetapi soal hukum bukan perkara kecil. Salah kita menidakkan atau mengiyakan boleh menyebabkan terkeluar daripada agama Islam.Nauzubillah. Isu ini memperlihatkan pertembungan pendapat dalam kalangan ahli agama itu sendiri. Sedangkan dalam al-Quran itu jelas. Hujah untuk kepentingan individu/organisasi dengan hujah untuk kepentingan agama Islam adalah dua perkara yang sangat berbeza. Hukum itu datang dari Allah,siapa kita untuk mengubah?. Kalau dah orang agama diam pun sudah digelar syaitan bisu inikan pula jika menidakkan sesuatu yang betul.

Dunia hari ini makin parah! Seolah hilang pertimbangan, seolah-olah hidup di satu planet asing. Kenapa sy berkata sedemikian? Kata Erdogan , Cukup dengan kamu menjadi seorang yang bergelar manusia,kamu akan merasai kesakitan dan kesengsaraan yang dialami oleh orang Mesir. Erdogan tu bukan Islam lagi. Tapi bila melihat kekejaman yang berlaku di Mesir,beliau sendiri mengeluarkan kata-kata sedemikian. Jika Erdogan boleh berkata sedemikin, inikan pula. Orang Islam,Negara Islam!. Malaysia diam seribu bahasa. Yang ada dalam berita, Perubahan tidak menjaminkan keamana. What going on? Saat saudara seIslam kita bergelumang dengan darah, kita disini mengeluarkan kata-kata sebegitu. Sedang Nabi bersabda "Tidak sempurna iman seseorang sehingga dia menyayangi saudaranya seperti mana dia menyayangi dirinya sendiri". (HR Bukhari). Why? Kenapa mesti nak di Highlightkan PERUBAHAN?

Allah berfirman dalam surah ar-Ra'd ayat 11 yang bermaksud : "Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa yang ada pada diri mereka".
Kita tidak lalui seperti mana mereka lalui. Terlalu mudah mulut melemparkan kata-kata sedemikian. Apa khabar hati kalian sehingga sanggup mengeluarkan kata-kata sebegitu. Dalam satu program realiti baru-baru ini, tajuk yang menarik "Arab spring". Terkejut dengan jawapan yang diberikan oleh seorang ustaz apabila saudara amin mengajukan soalan "Kenapakah Malaysia tidak menghantar bantuan?". Lebih kurang begitu soalannya. Ustaz jawab : "........................,sy tidak boleh bercakap banyak kerana nanti ada pihak yang akan marah kepada sy". Sy cuba mencari di youtube tapi belum ada lagi. Kenapa macam tu? Apa yang ditakutkan sebenarnya? Apa sebenarnya yang berlaku? Jika ustaz jawab macam tu di siaran live macam tu, apa lagi yang ada? Ini di Malaysia.

Macam-macam persoalan yang bermain dalam kepala. Banyak lagi soalan yang hanya tinggal soalan. Isu negara-negara Islam lain macam mana? Palestin, Gaza, Iraq, Mesir, Myanmar.......... Kenapa PBB diam? Dimanakah OIC? sehinggakan kita sendiri tidak tahu apa yang berlaku sebenarnya disana. Konspirasi apakah ini? Kenapa alSisi laknatullah berkuasa sebegitu rupa? PM sementara kemana pergi? Kenapa Mursi ditangkanp hanya kerana beliau meminpin baru setahun. Jenayah apa yang dilakukan oleh Dr.Morsi? Kenapa hosni dibebaskan dengan rasuah yang dilakukan begitu dasyat.

Ayuh SYABAB!!!!!
Bangkitlah, caknalah dengan apa yang berlaku sekarang.
No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Kepada Rakan