Mencari sesuatu?

Monday, 31 December 2012

2013 untuk anak-anak palestina?



2012 menutup tirainya dan 2013 membuka langkah baru sebuah kehidupan. Namun cerahkah langit palestin untuk tahun 2013? apakah usaha kita akan berganda tahun ini? atau ianya hanya pada tahun 2012 sahaja. Wallahualam. tanya diri sendiri apakah kita akan masukkan semangat perjuangan membebaskan palestin dalam "to do list" kita tahun 2013. Apa2 pun, Farewell 2012, Welcome 2013. And the new world begin!! Saya tinggalkan kita semua dengan sebuah sajak dari A.Samad Said supaya kita tidak lupa 2012 merupakan tahun kebangkitan anak anak palestin


ANAK-ANAK PALESTINA
A.Samad Said

Anak-anak di Palestina
buminya rekah dan resah
dicekau senjata dan dengki;
batinnya terasak rosak
dicakar dendam yang ngeri.
Kini mentari tenat dan remuk,
cinta ditelan sekam malam.
Bumi Palestina cacat dan sakit,
sengat, racun menyentap nafasnya.
Antara duri dan kerikil mencengkam,
tempur dan cungap bersanggah,
mulut-mulut muda terus berdarah.

Anak-anak Palestina yang resah,
bara berang mengunyah alamnya
meretakkan watak dan wajah,
derita paling sengsara.
Bunga-bunga kering berapungan
darah membuak berontak.
Kekacauan menggigit kalut jiwa
cacar dan cemar; getir dan perit;
gigil dan hangus. Nisan yang nisan.
Api yang api. Api dan api.

Anak-anak Palestina bentengnya cekal.
Bapa-bapa nazak di sisi pusara;
ibu-ibu asuhi warisan yang garang
mereka tenaga gempa
yang panjang menggugat
tank, kopter dan peluru, menggelorakan
wira yang syahdu.

Musafir Palestina yang termangsa
mendobrak peragut akar watan.
Mereka, pewaris sabar dan waja
mengasihi setiap pasir buminya
melawan taufan syaitan
yang merasuk pelosok buananya
penuh gamam, penuh dendam.
Mereka retak yang tajam. Denyut menyala.
Mereka kawah marak paling merah.
Dan sengat zaman.

Anak-anak Palestina yang tergugah,
unta-unta tersisih yang luka
dalam kedurjanaan liar kasar,
dalam kemusnahan golak gelegak
belajar hidup utuh dan indah
mengutip sisa dan nadi maruah
daripada sejarah yang kusut.
Mereka rahsia telaga mesra,
pohon-pohon kurma remaja,
diranumi nurani
amarah dan sumpah bangsa
yang pantang menyerah.

Dan di sini
angin Ranau, nafas Semantan, degup Melaka,
mengucupi jantungmu yang terkelar.
Anak-anak Palestina yang tabah,
unta-unta tersingkir yang cedera,
sengat racun menyentap nafasnya.
Angin Ranau, nafas Semantan, degup Melaka,
suara saka, sakti dan sasa
menggemakan jerit dan raungmu.
Dan kau, dalam debu dan udara yang bisa,
kawah ledak saling gelegak,
enggan hangus atau pupus; dan enggan kalah.

Friday, 28 December 2012

Azam Saya tahun 2013 ini adalah...

Azam Saya pada tahun 2013 adalah untuk merealisasikan azam saya pada tahun 2012 yang tak terlaksa pada tahun 2011 selepas mengambil azam tahun 2010 yang tidak tercapai pada tahun 2009. Uiioo 5 tahun punya azam diwariskan dari tahun ke tahun. Tidak tercapai walau sudah 5 tahun usaha. Apa jenis manusia aku ini?

Assalamualaikum
Tik tok tik tok, kita sedang mengira hari hari terakhir sebelum masuk tahun baru masihi. maam biasa, kalau masuk tahun baru mesti ramai yang dah mula fikir apa azam aku tahun depan. kurang ramai yang fikir adakah azam aku tahun ni tercapai, sikit sangat yang tak fikir langsung pasai azam. Dan yang paling teruk sekali, ramai yang tak tahu azam tu apa, Haha..ada ka orang macam tu?

Tapi untuk kes pewarisan azam (ada ka istilah camtu?) pernah tak terfikir kenapa azam kita tak terapai? Azam terlalu tinggi? Kurang usaha untuk realisasikan azam tu? azam yang melampau untuk dicapai? atau ada satu hijab yang menghalang kita untuk melaksanakan azam tersebut?

Pertama sekali, kita kena tahu yang azam kita hanya kita sahaja yang boleh laksanakan, orang lain hanya boleh bantu, kenapa? sebab Allah dah berfirman "Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum (bangsa) melainkan kaum itu sendiri mengubah nasibnya” (Ar-Ra’d:11) Jadi logik la kan kalau usaha kita tak setimpal untuk laksanakan azam, sebab kita tak mampu nak ubah hidup kita.

Tapi saya dah berusaha gigih, semua cara saya dah lakukan, tapi kenapa masih tak terlaksana?

ini perkara yang paling menakutkan, bukan cerita seram tapi, segala usaha yang kita lakukan ini tidak diterima Allah, sebab tu azam kita tak tercapai. mAri bermuhasabah semula, adakah hari hari kita ini bergelumang dengan dosa? atau ada khilaf yang kita tak sedari. Dalam sebuah buku ada menyenaraikan 5 perkara terhijabnya rezeki.

  1. Hilang tawakal kepada Allah
  2. Bergelumang dengan DOSA
  3. Maksiat dalam PEKERJAAN
  4. Bekerja sehingga LALAI mengingati Allah
  5. Sifat BAKHIL
Yang paling kita takuti adalah DOSA, kerana dosa ini sesuatu yang tidak nampak dan tidak jelas, kadang kala kita tidak sedar pun yang kita berbuat dosa, jika kita berbuat dosa kepada Allah itu mungkin dapat Allah ampunkan jika kita bertaubat, Kalau berdosa dengan manusia? Bagaimana?


Tapi apa kaitan azam dengan rezeki? Rezeki kan nikmat Allah, Azam tu apa yang kita mahu, dan apa yang kita mahu itu datang dari Allah, dan apa yang Allah beri itu adalah rezeki. Tapi macam mana Allah nak bagi rezeki kalau kita sendiri menghalang rezeki

Penutup: Hapuskan Hijab yang menutup
Ramai yang sudah memasang azam, tetapi ramai yang tidak merancang azamnya dengan betul. Ramai yang punyai azam yang tinggi namun tidak meletakkan Allah sebagai yang tertinggi. Sentiasa pasang azam yang membawa kebaikkan kepada Agam, insyaAllah Allah akan permudahkan urusan kita melaksanakan azam kita.

Banyakkan solat rawatib (solat sunat sebelum dan selepas solat fardu) supaya perkara wajib yang terlompong dapat ditampung. Banyakkan solat Dhuha, supaya murah rezeki dan dikurniakan anugerah yang tidak diduga Dari Allah. Kerjakan juga Solat hajat, memohon Allah permudahkan urusan kita sehari harian. Kesimpulannya jangan pernah asingkan Allah dengan segala urusan kita. Semoga Allah permudahkan kita mengerjakan Azam untuk tahun 2013 ini!! InsyaAllah

Sunday, 23 December 2012

IT: Tag Kawan dalam Entri Sampai Pengsan

Assalamualaikum..salam sejahtera salam bahagia salam 1 Malaysia salam Perak aman jaya
wah panjangnya salam. Tapi apa yang penting kesejahteraan yang kita pohon, dan Allah sebaik-baik tempat memohon kesejahteraan.

Dah lama tak menjengak blog, baru sahaja selesai 14 minggu kuliah, jadi ada masa la untuk menulis. Nak bagitahu punyalah lama tak buka blog, hari ni buka dapat tahu ada penambah baikkan yang disediakan oleh pihak Blogspot. Apa tambahan yang diberikan tu?

Wednesday, 14 November 2012

Bukan sekadar sambutan Tahun Baru~~


...السلام عليكم 

Bismillah... (Dengan Nama ALLAH...)

Allahumma Solli A'la Siayyidina Muhammad. Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W., keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat. Allahumma solli wa sallim a'la Sayyidina Muhammad s.a.w...


 Nabi saw berhijrah naik unta ja, takde kreta..(gambar hiasan)
Alhamdulillah, masih diberi kesempatan untuk saya mencoretkan kata-kata untuk entry kali ini buat perkongsian kita bersama... Pertama sekali izinkan saya memohon maaf sebab lama dah menyepi tak update 'entry' untuk kita sama-sama kongsi. Sebenarnya bukan sengaja tak mau update, tapi atas beberapa sebab tertentu yang menghalang untuk saya ber'dating' ngan kalian di sini.. (salah satu sebab, wifi tak sampai kat hostel saya.. =.=") maaf3..


Jadi insyaAllah dengan cuti yang berbaki kali ni, (tengah bercuti di kampung halaman ^_^) saya akan cuba kongsi sedikit sebanyak ilmu dengan kalian, dan yang paling penting insyaAllah berMANFAAT..amiin ya Robb!! ^_^
-gambar hiasan-

Rata-rata masyarakat kita menggelarkan sambutan tahun baru Takwim Islam ini dengan

Kenapa Kau Berubah, Huh!?!

"Ni berkopiah berjubah bagai ni, nak pergi mana?"
"Nak pergi surau depan umah tu, nak ikut?"
" Huh, kau ok tak bro..demam ka?"
"Kenapa? aku ok ja la"
"Apa mimpi kau gi surau plak nih?.. dah la siap dressing ala imam muda musim ke tiga plak"
"Aik, salah ka kalau aku nak berubah?"
......

Tuesday, 13 November 2012

PASANGAN YANG SWEET

Bismillahirahamnirrahim
Alhamdulillah...

Sekarang ni banyak menerima jemputan daripada sahabat-sahabat yang bakal membina masjid. Allah, seronok bila dapat tahu berita macam ni. InsyaAllah, semua orang akan merasai saat ini termasuklah aku insyaAllah......hehe


Ok, yang nak kahwin alhamdulillah, yang tak kahwin pulak masyaAllah. Dah macam orang yang dah kahwin lagaknya. Bukan apa, kita kan bakal menjadi PENDIDIK suatu hari nanti insyaAllah. Nak jadi Pendidik, diri harus terdidik barulah mampu mendidik anak murid supaya menjadi terdidik.

"Wahai segenap pemuda, barangsiapa yang mampu memikul beban keluarga hendaklah kahwin. Sesungguhnya perkahwinan itu lebih dapat meredam gejolak mata dan nafsu. tetapi barang siapa yang belum mampu hendaklah dia berpuasa kerana puasa itu benteng penjagaan baginya."(HR.Bukhri).

Oleh itu, watch everything that you do because Allah is always watching you. Saranan aku senang, AKAD DULU LEPAS HABIS BELAJAR BARU BUAT KENDURI. In case duit tak cukup la.

Ye la, mana taknya jalan berpegang tangan didepan orang ramai tanpa segan silu. Mana engkau campakkan rasa malu yang Allah bagi??
Senang cerita, NIKAH. Nak pegang ka apa ka dah tak ada masalah. Sebab engkau telah halal baginya. Tapi tu la, maybe mak ayah tak bagi kahwin masa belajar. Kalau mak ayah tak bagi lagi jom PUASA.

Sebab apa tau, bersentuhan dengan orang bukan muhrim secara sengaja sama macam pegang khinzir. Lebih hina daripada khinzir. Kalau pegang khinzir boleh samak untuk suci kan diri daripada najis berat. Tapi kalau bersentuhan(tak sama jenis) tak kan nak samak. Tak termasuk dalam golongan najis berat pun.


Tu la, nak bagi tak jadi najis....JOM NIKAH.
Kalau tak mampu JOM PUASA.
Kalau tak mampu jugak JOM SIBUKKAN DIRI DENGAN ASSIGMENT.

Allah masih sayangkan kita sebab tu Allah hantar sahabat-sahabat untuk menegur kita. Tanda sahabat yang baik adalah sentiasa ingatkan kita tentang akhirat dan berusaha untuk menyedarkan kita kalau kita buat salah. Bukan namaya kasih dan sayang kalau ia MENGHERET KITA KE NERAKA. Kasih sayang adalah yang akan membawa kita ke SYURGA.


**Perubahan di tangan mu. Kerana tiada seorang pun yang mampu mengubah kita melainkan kita berusaha untuk berubah kearah yang lebih baik. Kalau kita mencari kebenaran, Allah akan permudahkan usaha kita. Kalau kita usaha kearah kejahatan pun Allah akan tunjukkan jalan. Oleh itu, sama-sama kita mohon supaya Allah tetapkan hati kita yang sentiasa berbolak balik. Supaya kita dipandu dengan IMAN bukannya nafsu.

Thursday, 8 November 2012

IT: Microsoft buat aku teruja


Assalamualaikum

Kalau anda pengguna komputer seja beberapa dekat yang lalu, mungkin nama Microsoft amat terkenal bagi anda dengan Window OS dan Window office. ketika itu permulaan bagi microsoft 'menguasai' dunia. ya lah, ketika itu komputer semuanya dalam bentuk command tetapi window mempekenalkan dalam bentuk "Mesra penggua" dimana pengguna yang tidak ada kemahiran komputer pon mampuuntuk menggunakan komputer.

dan ia semakin 'menakluk dunia' dengan software yang amat membantu pengguna untuk menyelesaikan kerja, yang paling utama semestinya microsoft offie seperti words, power point dan juga excell. Dan komputer yang menggunakan OS microsoft juga amat senang untuk Install apa-apa software. Semua "klik next" ja..haha

Tapi kalau kawan-kawan perasan, dalam era 2000, microsoft seakan kurang taring, kemunculan Apple dengan kecanggihannya, Open Source dengan segalanya percuma, google pula dengan segalanya mudah dan menarik sedikit sebanyak melemahkan microsoft. Ditambah pula dengan kepesatan teknologi gadjet dan juga internet, pengguna sudah seakan akan tidak lagi bergantung harap sepenuhnya kepada microsoft.

Microsoft mahu kekal di puncak

Sekadar mahu berkongsi sedikit info tentang produk/aplikasi/perkhidmatan/kerjasama yang window telah lakukan bagi mengukuhkan kedudukannya di puncak.



Banyak? Ni baru sebahagian dari bermacam-macam perkhidmatan yang Microsoft dah wujudkan. Tapi apa yang membuatkan aku teruja dengan Microsoft??

1-Window 8 yang Awesome!

Kalau siapa yang update pasai window 8 ni, baru lagi dilancarkan secara rasmi pada 26 Oktober 2012. Kira baru lagi la kan, tapi antaramuka ataupun versi beta dah dilancarkan sebelum itu lagi. dari segi grafik idea memang paling menarik setakat ini bagi saya. terutamanya pada start screen yang super awesome.walaupun hanya menggunakan kotak-kotak tile sebagai paparan utama, tetapi susunan dan permainan warna memang tervaiks la. Simple but nice! Animation dan grafik juga ditambah baikkan daripada Window 7.

Tu belum kira fungsi lagi tu. Startup booting dia lebih laju dari window 8. Perlabagi fungsi ditambah terus dalampakej OS ini. Nampak macam lebih mudah tapi canggih yang amat. Haha tapi sejujurnya rekabentuknya ini adalah lebih kearah antaramuka tablet dan smart phone. Bagi saya ini satu perubahan antaramuka desktop yang baikkerana pengguna tak akan janggal walaupunpertama kali menggunakan window 8 ini kerana desktop seperti window sebelumnya masih ada tetapi sudah di beri nafas baru.

Ulasan lanjut mengenai window 8 ini boleh baca di http://amanz.my/2012/10/windows-lapan/ atau tonton video ini. Jangan Risau, ia dalam bahasa melayu. hehe




2-Window Phone dan Window Surface Tablet.

Walaupun sekarang dah banyak dijual smart phone di pasaran. Tablet yang semakin menghampiri kemampuan sebuah laptop. Keinginan saya tidaklah sebegitu teruja setelah saya menjumpai smartphone dan tablet yang dikuasakan oleh window 8.

Tak cukup dengan keterujaan dengan window lapan. reka bentuk Smartphone dan jugak tablet yang dilancarkan menyebabkan rambang mata tahap lapan dari sepuluh..haha

Salah satu Smart phone berintergrasi dengan Window 8-htc 8X
Ok telefon ini memang buat peminat gadjet dan teknologi meleleh air mata. Dengan ip Qualcomm S4 1.5GHz Dual Core. itu satu yang cukup puas hati untuk sebuah smartphone. Tambah pula lagi 1Gb Ram, 16 Gb storan dalaman, 8Mp kamera belakang, sistem audio daripada Beats dan skrin bersaiz 4.1 inci. Sapa tak mau? tapi sayangnya harga ramalan dalam Rm1800. Sebabtu la meleleh air mata.
Window Surface tablet dengan keupayaan Core i5
Satu lagi gadjet yang boleh buat demam. Haha. Tablet daripada window, seperti biasa dikuasakan dengan window lapan yang awesome. Apa yang menyebabkan saya rasa tablet ni macam super duper style adalah penggunaan Intel core i5( tak pasti samada pakai 2nd generation atau 3rd generation). dan kalau yang versi window 8 RT ada NVIDIA Tegra 3 Empat teras. terdapat dalam storan 64GB / 128GB, terdapat port usb 3.0, dan skrin bersaiz 10.6 inci. ketebalan pula 0.53 inci sahaja.

tapi bagi aku daya tarikan utama bagi tablet ini adalah papan kekunci yang brilliant. terdapat dua jenis satu versi "Touch Pad" (pakai sensor sentuhan) dan satu lagi pakai "Type pad"( kena tekan macam keyboad biasa). keyboad ini sebenarnya bukan sebahagian dari tablet ini, tapi bila ia bersambung dengan menggunakan kaedah magnet dari keyboard itu kepada tablet, ia berfungsi juga sebagai casing tau cover kepada tablet. tengok video bawah ni nanti faham la kot. Ngee



Harga bagi Tablet ini kalau pakai window RT, harga selepas di tukar kepada RM adalah lebih kurang RM2750 (64Gb dengan touch pad). Rasanya kalau window 8 dengan intel core i5 lagi tinggi harganya.

Iktibar dari pesaingan
Inilah antara hikmah dalam pesaingan, Sepatutnya bila satu saat kita ketinggalan di belakang dalam sesuatu, kita tidak perlu menjatuhkan orang dihadapan untuk kita sendiri berada di depan, tetapi muncullah dengan diri sendiri yang semakin hebat supaya anda di hadapan dengan lebih hebat dari sebelumnya. Ya mungkin perlukan pengorbanan, tetapi pengorbanan untuk menjadi lebih baik bukankah itu lebih mulia dari 'mengorbankan' orang yang berjaya untuk dia tidak dapat menandingi kita.

Sumber:
  1. amanz.my
  2. microsoft.com

IT:Semuanya Sudah Senang (3S)

Assalamualaikum pembuka bicara
Salam pemula diajar agama
Sudah lama tidak bersua
Kini kembali ingin bercerita

Berpantun lah pulak, aisey. Tapi apa-apa pun. Terima kasih kerana masih menjenguk blog secerah nurrahman.

Alhamdulillah, sepanjang msa blog ini sunyi, sebenarnya. Saya sedang mempelajari sesuatu. Dan hasil dapatan itu saya ingin kongsi Kali ini.

Semuanya mobile

Dunia sekarang dah berkembang maju termasuk teknologi, terlalu pantas berkembang. Jadi saya tak. Mahu ketinggalan menikmati kemudahan yang tersedia ini.


antaramuka blogspot dlm phone
Untuk pengetahuan sahabat semua, entri ini ditulis dengan menggunakan telefon pintar android. Rasanya ramai yang sudah tahu bahawa android merupakan syarikat dibawah kelolaan Google.inc, begitu juga dengan blogspot, merupakan syarikat kelolaan google. Jadi ini satu manfaat yang saya rasa tidak boleh tidak bagi seorang blogger yang sibuk untuk terus kekal aktif menulis walaupun komputer tidak ADA bersama
Blogger for android
Mungkin kegairahan menulis di mobile tak sama dengan memggunakn pc atau laptop, tetapi sekurangnya blogger tegar dapat sengtiasa update entri baru Di blog mereka, insyaAllah.

Cabang siber baru

Sekadar mahu berkongsi, menyedari tentang mobiliti, iaitu maklumat boleh dicapai dengan mudah, hanya melalui telefon mahupon tablet, jadi potensi penyebaran maklumat menjadi cepat Dan mudah. Ini satu berita baik pagi pendakwah-pendakwah untuk terus menyebarkan maklumat, info atau terus bersoal jawab melalui atas talian dimana juga. Jika dahulu mungkin desktop pc, atau tablet sukar dibawa kemana-mana jadi kita tidak lagi
Bergitu juga dari segi perniagaan, urusan menjadi sangat mudah, urusan jual beli boleh terjadi dimana sahaja, transaksi duit boleh dilakukan tanpa perlu ke bank. Dan kita hanya perlu menantikan barang yang dibeli itu sampai Di depan pintu rumah kita. Mudah bukan.

NR resources, perintis e-dagang

Jadi Kami Di barisan nurrahman mengambil kelebihan itu untuk turut sama merancakkan lagi bidang perniagaan internet ini, jadi selama ini Kami senyap sebenarnya adalah bagi menyiapkan sebuah laman web khas e-dagang Kami sendiri. Dengan kerjasama dari 5ilence 5tudio, Kami telah berjaya menghasilkan semua laman yang diberi nama NR resources
Di NR resources Kami menyediakan perkhidmatan menjual produk pemakan sunnah. Setakat ini produk yang sedia ADA adalah habbatus sauda, minyak zaitun Dan susu kambing. InsyaAllah dari masa ke semasa Kami akan menambah lagi produk jualan kami.
Menjemput semua pembaca secerah nurrahman untuk singgah ke laman sesawang NRresources Di www.nrresources.ml.my

Penutup: jangan sia siakan peluang

Semua orang mahu akan kemajuan, tetapi ramai yang tidak mahu berusaha untuk maju. Hatta mahu berubah menjadi maju kadang kadang tidak mahu. Jadi jika ADA satu peluang, maka rebutlah, insyaAllah jika itu tertulis adalah rezeki kita maka teruskanlah. Sesungguhnya satu kebaikan atau rezeki itu tidak akan databg dengan mudah tanpa perlu berusaha.

Jeritan Suara


Bismillahirrahmanirrahim
Alhamdulillah,
Hari ini Allah mencampakkan sedikit kekuatan untuk menaip
Jeritan Suara......
Entri kali ini berkaitan dengan jeritan saudara seIslam kita


Yaa..
Kita semua tahu Negara-negara Islam didunia sedang dibolosi peluru
Kita tahu manusia seakidah kita sedang diseksa
Kita semua tahu mereka semua hidup dalam ketkutan
Kita semua tahu mereka hidup dalam kesusahan
Tanya pada diri..
Apa kita buat bila kita tahu semua tu??
Apa yang kita buat untuk membantu mereka??
Pernahkah terfikir dan meletakkan diri kita untuk sekita untuk merasai
Kesakitan yang sedang mereka lalui..?
Atau kita hanya bergelak ketawa dibumi Malaysia ni??
Hanya tengok video dan gambar kesengsaraan mereka…
AYUH!!!!

Kita mengaku kita Islam…
Tapi apa yang kita buat untuk mereka??
Sedangakn dalam sebuah hadis ada menyebut :

“Tidak sempurna iman seseorang itu selagi dia tidak mengasihi saudaranya sebagaimana ia mengasihi dirinya sendiri.” (Riwayat Bukhari dan Muslim).

Saudara seIslam kita…
Saudara yang jauh dimata
Tapi kuat dihati…
Dengarlah jeritan anak-anak kecil yang kehilangan ibu ayah
Luangkanlah sedikit masa untuk mendenga rintihan mereka
Luangkanlah sedikit harta untuk membantu mereka
Luangkanlah sedikit tenaga untuk bergerak mencari tempat yang menyalurkan sumbangan kepada mereka
Kerana untuk pergi kesana, mungkin sukar bagi kita
AYUH SAHABAT-SAHABAT
Bangkitlah demi Islam yang tercinta..
Bangkitlah daripada diulik kesenangan
Sedangkan saudara seakidah kita sedang disiksa Yahudi laknatullah

**Bersama-sama kita buat apa yang termampu supaya apabila kita dibangkitkan kelak kita ada jawapan terhadap isu akidah ini. Beramal kerana Allah.



Damai Yang Hilang

Tercalar pelangi dihiris gerimis
Senja pun merangkak menutup mentari
Terbias warnanya ke wajah

Lagu kedamaian tiada kedengaran
Bumi yang merekah disirami darah
Kemelut melanda tiada kesudahan
Kemusnahan bermaharajalela
Yang lemah menjadi mangsa

Anak-anak kecil mengongcangkan ibunya
Yang lemah longlai tak lagi bernyawa
Jeritan suara batinnya
Tak siapa mendengarnya

Tergaadaikan maruah oleh janji-janji
Terbayarkah dengan nyawa dan darah
Soalan yang tiada jawapan

Kemanusiaan telah lama hilang
Kini yang tinggal hanya ketakutan
Musnah kasih sayang dan persaudaraan
Tandus akhlak dan keimanan
Menyemai persengketaan

Tuesday, 23 October 2012

Aku Tanpa Cermin Mata #4:Bila Bukan Dia

bukan aku ingin syadid,
hanya thiqah yang diharap, 
punah tradisi hilang manbit,
madah unggul misi terhijab,
wasilah terbongkang, nilai gersang.

bila bukan dia~

Assalamualaikum jumaat 21
Pertandingan nasyid kemerdekaan peringkat kebangsaan Di sebuah universiti Di perlis baru baru ini mengejutkan aku. Bila mana sang penyampai ayat nasihat Dan dakwah adalah mereka yang "bukan dia" yang sepatutnya.


Seperti yang kita tahu sang penasyid perlu berusaha keras menjaga imejnya, kerana mereka diibarat seorang da'ei suci yang berjuang menyebarkan kata nasihat Dan ayat yang mengangungkan rab yang ESA, mengajak kebenaran Dan menegah kemungkaran.
Ya memang jika kita mengingati kata kata saidina umar RA menyatakan, lihat pada APA yang dikatakan, bukan pada sang penyampai kata tersebut. Tidak pernah menyangkal perkara tersebut, tetapi pada masa kini, dari Mata turun kehati, manakan mahu dengar APA yang dikata kalau fizikalnya tidak dapat diterima?

APA perasaan anda bila seorang imam itu seorang yang selekeh? Seorang ustazah tetapi tidak bertudung? Seorang penasyid berambut merah? Adakah ini tanda janji Allah bahawasa satu hari nanti, sesuatu perkara disampaikan daripada bukan ahlinya?.

Memikirkan masalah ini, timbul persoalan yang lain pula, bagaimana mereka boleh tergerak hati untuk terjun kebidang ini tanpa perlu berubah? Apakah daya tarikan? Atau mencari keuntungan dunia semata? Semoga Allah memberi hidayah mereka sepanjang usaha 'murni' mereka ini. Tidak manis rasanya bila penasyi perempuan dipentas persis ustazah, diluar berpakaian hampir lucah, nauzubillah.

Tidak selesai pemasalah itu, permasalahan lain pula datang, dimana perginya ahli yang sebenarnya untuk berdiri dipentas nasyid melaungkan kata haq yang sebenar (dengan ilmu yang dipelajari). Adakah jalan ini tidak sesuai untuk berdakwah? Jawapan ku setakat ini hanyalah, "jalan ini telah didominasi oleh 'mereka' yang bukan ahli.

Nasyid terutamanya hilang Seri dakwahnya bila ia dilihat lebih kepada hiburan yang menyeronokkan, bukan pengubat Dan penenang jiwa. Namun mungkin ADA baiknya ia jadi halwa telinga ummat dari dengar lagu yang penuh zulmat, sekurangnya liriknya tidak memuja, iramanya tidak menggila.


Penutup
Tetapi aku masih bekecil hati, jalan ini bukan diisi oleh ahli yang sepatutnya, tidak bermaksud aku selayaknya, atau mereka yang masuk tidak berhak, namun haruslah ahlinya yang fakih mengenai APA yang patut dilontarkan mendominasi pentas ini. Agar alunan yang dilontarkan tidak 'sumbang' lantunannya seindah kiambang.

*entri ini ditulis dengan menggunakan mobile, jadi ia tidak dapat dihias dengan gambar-gambar. semoga penulisan yang pendek ini bermanfaat

Wednesday, 26 September 2012

Kuatlah pemimpinku

Kami titipkan tulisan ini untuk seorang pemimpin yang kami sanjung
moga dia cepat sembuh dan dipermudahkan ujian yang ditimpa keatasnya.
tabahlah wahai pemimpin, mungkin Allah mahu uji keimanan dirimu, atau mahu menguji kami tentang berita akan kamu.

Dia pemimpin,
namun senyuman tak pernah sumbing
dalam ketegasannya mengatur arahan
terselit hiburan memberi pengajaran

Dia pemimpin
walau katanya seakan senda
namun rakyatnya melajar sentiasa
tahu untuk buat apa
dia tempat bertanya dia tempat rujuk segala

Dia pemimpin
dalam saf solat tak pernah berjauhan
dalam hati rakyatnya didekatkan
dia serlahkan akhlak dan budi
bukan untuk meminta simpati
namun itu kehendak ilahi

Tapi hari ini musibah mengenanya
kejahatan menikam jasadnya
mungkin darah tak tertahan
mana mungkin dia ada permusuhan
hanya kerana mahukan wangnya
ditusuk jasad berjasa itu

Namun ketahuilah wahai pemimpin
kau sudah ajar kami apa itu erti sayang
erti cinta sesama saudara
erti ikhlas dalam berjasa.
ketika kau ditimpa musibah
tidak sampai sesaat berita menjengah
bertanya khabar melimpah-limpah
doa selamat mencurah-curah

Semua mengharap kau selamat wahai pemimpin
kerana kami rindu akan senyummu
kami rindu akan tawamu
kami rindu akan canda mu
kami rindu akan didikanmu
hingga titipan ini ku ukir
kau terlantar di atas katil
berjuang atas perjuangan
dengan doa kami moga datang kesembuhan
INGAAATT..jasamu itu tak terbalas dengan doa kami
Kuatlah, kami di sini menanti
kami mahu senyummu lagi.

Hari ini kubelajar sesuatu
pemimpin yang baik tak perlu ribuan rakyat
cukup bila tangisan kepadamu mencurah
cukup bila doa kepadamu melimpah
itulah tanda kepimpinanmu berjaya

Semoga cepat sembuh
wahai pemimpin berjasa

260920121249am

Monday, 3 September 2012

Bila Imam Menyanyi...

Assalamualaikum
Alhamdulillah...Sebulan tarbiah ramadan berjaya kita lalui, sekarang masa mengerat silaturrahim di bulan syawal. Kita sambut hari kemerdekaan sebagai simbolik pembebasan dari penjajahan bersenjata. Dan ketahuilah, dahulunya, para alim ulama, mereka-mereka yang bertaraf imam yang bersusah payah bergadai nyawa bagi memastikan pembebasan tanah air dari serangan penjajah.Namun kini

Tok Imam Menyanyi?? biar betik!!!
hahaha..Sebelum kita berbincang mengenai ini, Mari dengarkan dulu lagu terbaru daripada IM musim ke tiga



kalian tahu kan rancangan realiti TV berunsur keislaman, mencapai rating tertinggi sejak dari musim pertama lagi hinggakan berjaya menarik minat peserta dari Indonesia, Singapura, dan juga Brunei. Tapi ada mulut-mulut yang berkata...

"rancangan mencari publisiti"
"Imam pon nak fofular..nak masuk TV"
"Tak ada bezanya dengan program realiti TV yang lain"

saya pon tak pasti kenapa ada yang berkata macam tu, Mungkin sebab selepas tamat program, kini mereka sudah bergelar pesonaliti TV, Menjadi pengacara, Menjadi Moderator, Menjadi DJ mungkin dan menjadi artis rakaman.

Persoalan saya, Apa yang mereka dah buat sampai ada yang tak suka? Adakah mereka mendedahkan aurat ketika di TV? adakah mereka menyatakan sesuatu yang mungkar di hadapan TV? adakah pergaulan bebas terjadi di kalangan mereka? sehingga menimbulkan kemarahan?

Persoalan tambahan dari saya, SALAHKAH ada seorang PERSONALITI yang mempunyai ILMU AGAMA yang BAIK, memounyai SAHSIAH yang BAIK, Setiap apa yang diTUTURkan berdasarkan ILMU, Kalam yang keluar adalah yang MAKRUF. Dan Seorang PENGHIBUR yang menghiburkan kita mengikut lunas Islam yang dibenarkan.




Diatas ni adalah sebahagian daripada CD Bacaan Alquran, Zikir dan juga NAsyid yang telah di keluarkan? ada lagi tapi cari sendiri la yee... dengan kelebihan suara yang mereka ada, mereka Alunkan Zikir,Ayat Alquran dan juga Lagu-lagu dakwah, Di Alunkan dengan Ilmu ilmu mereka. Gambar bawah ni pula sebahagian dari rancangan TV yang dikendalikan mereka

Rancangan Skuad Imam Muda

Soal Asyraf
Akademi Alquran Musim ke 5
Jika dahulu imam berhempas pulas bergadai nyawa membebaskan tanah air dari penjajahan. Namun Kini tugas imam adalah memerdekakan pemikiran kita yang dijajah pula. Jadi bagaimana mahu memerdekaan satu benda yang kita tak nampak, adakah perlu dibedah otak masing-maing, dibasuh segala darah-darah kotor yang mengalir dalam pemikiran manusia?

Persoalan ini telah pon dijawab di atas. Bagaimana pemikiran manusia dijajah, begitu jugalah pembebasan digerakkan. Manusia suka akan hiburan, apa yang mereka dengar dan lihat itulah yang mengalir dalam otak mereka. oleh itu, tugas 'imam' inilah menyucikan semula apa yang mereka lihat dan dengar supaya yang mengalir di otak mereka adalah darah yang kaya dengan zat-zat islam. InsyaAllah.

Semoga Landasan mereka tetap dalam dakwah, bukan populariti. InsyaAllah

Saturday, 1 September 2012

Zikir Wahdah untuk Sang Pejuang

Bismillah
dengan nama Allah aku bermula, moga tidak terpepengaruh penulisanku ini dengan emosi, kecuali Zuq roh pejuangan islam. Moga penulisan aku tidak mengecilkan hati sesiapa. Sempena Kemerdekaan Malaysia ke 55, Kutitipkan apa yang ada dalam ragaku.

Tahun ini dilihat tahun yang agak mengemparkan, diluar negara, pembunuhan melibatkan akidah berlaku, pergolakan politik dek kebangkitan rakyat yang mahukan kepimpinan yang sebenar. kuatan yang entah dari mana tiba-tiba muncul menggegarkan ceruk-ceruk kota negara-negara islam.

Dinegara sendiri juga seakan-akan

Wednesday, 8 August 2012

...penCARIan kini bermula...

...السلام عليكم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W., keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Alhamdulillah, mari lah sama-sama kita memanjatkan setinggi-tinggi keSYUKURan kita kepada ALLAH s.w.t. kerana dengan limpah jua kurnia-Nya kita masih lagi dipinjamkan nikmat kehidupan untuk sama-sama kita menjalankan ibadah PUASA di bulan RAMADHAN yang MULIA ini sehinggalah kini telah hampir ke fasa ke-3 (10hari yg terakhir).. BerSYUKUR

Sunday, 5 August 2012

Edisi Ramadan: La Tahzan Wanita :)


Assalamualaikum, Salam buat semua.. 
Ramadan Kareem.. Allahu Akram ^_^ 
Hari ni puasa tak..??

 Hari ni, saya akan kongsikan sesuatu dengan entaorang. 
(entaorang=korang in islamic version..hehe..boleh??)

InsyaAllah hari ni nak kongsi tentang Ramadan dan Wanita pengkhususannya tentang..



La Tahzan COOMING MOON.

Saturday, 4 August 2012

IT : Perlukah seorang muslim Mahir IT?

Assalamualaikum
hari ini (hari yang saya tulis entri ni) 13 ramadan, Alhamdulillah kita masih diberi kesempatan untuk terus menjalani ibadah Puasa, salah satu ibadah yang termaktub dalam rukun Islam. Bila datang bulan ramadan ni, Selalunya ada banyak ruang masa yang tak terisi, betul? Ya la, waktu makan sarapan dan tengah hari sahaja dah tolak dekat sejam. Kalau yang bekerja mungkin la masa makan dijadikan waktu untuk siapkan segala kerja-kerja (sebab balik awal nak siapkan juadah berbuka la katakan..hehe) tapi kalau mahasiswa yang tengah bercuti, yang tak bekerja? Masa anda terisi dengan apa ya?

Alhamdulillah, ramai yang kata, masa terluang diisi dengan mendengar ceramah agama di Youtube dan juga bertadarus via video conference. Alhamdulillah...Alhamdulillah. Menggunakan teknologi yang ada dalam membangunkan islam, Itu satu langkah yang baik. Tapi

Wednesday, 1 August 2012

A Words on Wednesday #15



"Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Qur'an dan Sunnahku. Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku." (HR Imam Muslim)

Monday, 30 July 2012

Aku tanpa cermin mata - siri 2

Bermusafir, melihat lihat sekitar, tanpa kaca mata, selalunya ada sahaja perkara yang akan aku terpandang dengan jelas walau tanpa cermin mata, dan pengajaran dan ikhtibar pasti akan menggetuk sanubari aku. dan inilah...

aku tanpa cermin mata 

Sehari sebelum aku pulang ke rumah nenek, di masjid kampus di sebuah pekan yang penuh dengan ilmuan. berbuka dan bersolat jemaah bersama.seperti

Thursday, 26 July 2012

IT: Mahukan Domain percuma untuk Site anda?

Assalamualaikum, Salam ramadan karim semua
rasanya dah lama sangat tak buat ruangan untuk IT, tapi tak apa, itu bukan masalah untuk kembali menulis kan? hehe, jadi untuk ruangan kali ini, kita akan berbicara mengenai domain.

Apa tu Domain? nama baru donut ka?
hehe Bukan la. eemm..Pernah dengar dot com (.com) atau dot net (.net) eemm tak pon dot edu dot my (.edu.my) haha ini untuk sapa yg rajin bukak website universiti la..hehe. Secara kasarnya

Wednesday, 25 July 2012

A Words on Wednesday #14



”Terdapat 7 golongan yang akan mendapat lindungan 'arashNya pada hari yang tiada lindungan melainkan lindungan daripadaNya. Pemimpin yand adil; pemuda yang masanya dihabiskan untuk beribadah kepada Allah SWT; seseorang yang hatinya terpaut pada masjid; 2 lelaki yang berkasih sayang dan bertemu dan berpisah kerana Allah SWT; lelaki yang digoda oleh perempuan cantik dan berpengaruh untuk melakukan maksiat tetapi dia menolak dengan mengatakan Aku Takutkan Allah; seseorang yang bersedekah dan menyembunyikannya sehinggakan tangan kanannya tidak mengetahui apa yang diberikan oleh tangan kirinya; dan seseorang yang mengingati Allah ketika bersendirian sehinggakan mengalir air matanya kerana Allah SWT.” Riwayat Muslim

Tuesday, 24 July 2012

Niat Puasa dan Doa Berbuka Versi Acapella

Assalamualaikum
Salam ramadan yang mulia buat sahabat-sahabat semua, moga Allah memberikan rahmat dan inayah kepada kita untuk terus kekal beribadah di bulan ramadan yang mulia ini. Bagaimana iman kita hari ini? InsyaAllah semoga ada peningkatan.

Baiklah hari ini saya mahu berkongsikan hasil kreativiti seorang sahabat dalam menyebarkan dakwah islamiah. Dia sahabat insyaAllah dunia akhirat dan amat saya segani dalam dunia seni suara. Namanya Idris Shamsuddin . Jika anda ke laman Soundcloud nyam terdapat lagu-lagu ciptaannya dan hasil kretiviti dia dalam mengubah sesuatu lagu.

Dan sempena ramadan ini, 2 hasil yang telah disiapkannya (insyaAllah akan ada lagi selepas ini) adalah Doa berbuka puasa dan Niat puasa dengan harapan mudah untuk kita mengingati terutama adik-adik yang baru mula berpuasa.

Dengar dan hayati, berikan adik-adik atau anak-anak anda dengar lagu ini. insyaAllah mudah bagi mereka mengingati.

Niat Puasa


Doa Berbuka Puasa


Dan untuk halwa telinga kita sepanjang ramadan ini, saya sediakan satu lagi lagu mengenai ramadan yang disampaikan oleh kumpulan FINE ft Paradise



Semoga Ramadan ini terisi dengan Amal ibadah yang bermanfaat, Kumpul mata pahala anda untuk menjuarai tahta taqwa! InsyaAllah

Monday, 23 July 2012

Adakah kamu rasa perbuatan kamu itu sia-sia?


Ever been on a drive? Inside in your ride

And your looking through the glass, see a car on the side

The engine's broken and the car is smoking

And the dude is shaking cause the heat is baking

Sunday, 22 July 2012

Komis#8: Tarbiah Ramadan | Picisan atau berkesan


assalamualaikum
Orang kata nak tengok ramadan kita terkesan atau tidak pada iman kita, lhat pada kehidupannya di luar ramadan.

Saturday, 21 July 2012

Kejohanan Sempena Ramadan, Jangan Ketinggalan!!



Assalamualaikum!! Sudahkah Anda bersedia untuk menyahut cabaran? Satu kejohanan tahunan yang hanya boleh disertai oleh orang orang tertentu sahaja. Adakah anda rasa anda layak untuk sertainya?

Ramadan's Race!
Alhamdulillah selesai tarawih untuk malam yang pertama, itu hanyalah sesi pemanasan badan bagi kejohanan ini. Pertandingan ini mudah sahaja tetapi mencabar. menguji ketahanan dan kecekapan fizikal dan mental juga memerlukan pengetahuan dan ilmu yang mencukupi bagi bergelar Johan.

Antara cabaran yang bakal dihadapi peserta-peserta kejihanan ramadan ini adalah

Friday, 20 July 2012

Ramadan Is Here! weee!!!

Assalamualaikum..
Segan rasanya nak muncul kembali dala blog ni, hanpir sebulan (*ya ka sebulan) tak menulis. Rasa berdosa pon ada gak..tapi tak apalah untuk pemulaan kembalinya dalam penulisan dan bersempena dengan bulan ramadan ini, saya sajikan sebuah lagu dari native deen yang berjudul Ramadan Is Here



[Chorus]
Ramadan is Here (4x)


Yo they sighted the moon, its Ramadan! 
Now I gotta plan, before itsi come and gone
Getting close to Allah, spend a lot of time.
Check the condition of my heart, like a sonogram

Wednesday, 20 June 2012

A Words on Wednesday #13


Kembalilah kepada Allah dan memohonlah petunjuk dan bantuan darinNya
Seseungguhnya Allah tak pernah jauh seinci pun dari urat tengkukmu


Maka berdoalah dengan sepenuh pengharapan. Yakin padaNya
Dia merindui suara rintihan hamba-hambaNya yang mengharap.

Saturday, 16 June 2012

Peristiwa Agung Dalam Tahun Islam... "Isra' dan Mikraj"

...السلام عليكم

Segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad S.A.W. keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Alhamdulillah, sekali lagi kita dipanjangkan umur jua di beri peluang untuk sama-sama menyambut peristiwa besar didalam kalendar Islam iaitu peristiwa agung Isra' dan Mikraj yang disambut oleh umat Islam seluruhnya pada 27 Rejab bersamaan dengan 17 Julai 2012 tahun masihi, insyaAllah. Ia bagaikan dinanti-nanti oleh mereka

Daerah ini


Assalamualaikum,
Hari ini saya nak berkongsikan satu puisi tulisan DrMAZA (Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin)
Ya Walaupun dia di lemparkan dengan pelbagai kontroversi, namun tidak bermakna apa yang dia nukilkan tidak benar dan tidak boleh diambil iktibar,

Saya amat tertarik dengan bait-bait puisi ini, menunjukkan rasa bangga seorang penghuni sebuah kawasan yang mengamalkan cara hidup islam yang diwarisi dari nabi walaupn banyak cacian dan pandangan serong masyarakat mengenai pentadbiran daerah tersebut.

Puisi ini telah dirakamkan dalam sebuah lagu yang didendangkanoleh kumpulan Algebra yang bertajuk Daerah ini.


Thursday, 14 June 2012

Panji itu jatuh, Siapa nak angkat?

Dengan Nama Allah
Yang menentukan takdir makhluk
Semoga takdir kami ini hasanah
Dan pengakhiran kami juga hasanah


Ya Allah, pejam celik dah nak masuk tahun 2012, sekejap ja kan? dan dari hari ke hari, pelbagai cabaran, dugaan, pengalaman dan kenangan kita sudah hadapi dan tempuh dengan penuh berhikmah, dengan perasaan tekun dan gigih, dengan harapan ia dapat membimbing kita menjadi lebih dewasa dan matang. namun, tahu atau tidak, adakah apa yang kita lakukan ini, betul-betul mematangkan kita, atau kita hanya merosakkan maruah dan agama kita, seperti biasa, mari kita MUHASABAH kembali.


ISLAM = MUNDUR?
Astaghfirullah, jika ada seorang bernama muslim menyatakan sebegini, maka beristighfarlah dan kembalilah kepada islam yang benar.
yo yo..wat sap..wat sap!!!!


"Apa? statement ini betul?...Islam menghalang kemodenan?... islam tak update?...semua benda tak boleh.. itu tak boleh..ini tak boleh...ini zaman moden la...dah masuk tahun 2012 dah... cuba la bertamadun sikit..."
ISh!! siapa yang cakap? itu nafsu kamu yang berkata macam tu. sedangkan Islam itu yang memberikan kemodenan, islam itu yang sesuai sepanjang masa, islam menghalang melakukan sesuatu kerana ia bersebab, walaupun sudah 2012, selagi kita bernama hamba, dan MUSLIM, kadi islam tetap menjadi akidah kita, bukan ketamadunan.


Pernah Islam halang Kemodenan, tidak kita lihat bagaimana Rasulullah dan dan para muslim zaman baginda memodenkan negara-negara islam? cuma sekarang kita yang menolaknya


Pernah islam menghalang kamu mengikut tren skarang? Nak iPhone, pakai la, bukan bidaah pon. Berfesyen? Rasulullah tak pernah menyuruh pakai jubah sentiasa, cuma rasulullah menyuruh berpakaian mengikut syariat islam iaitu MENUTUP AURAT dan TIDAK KETAT. Pakai seluar pendek tidak haram, Asalkan ia menutup aurat.


Kenapa Islam banyak menghalang? Pernah tidak kita fikirkan kenapa sesuatu benda itu tidak boleh dilakukan? dan pernah tidak kita tahu ada jalan lain dalam islam? kenapa mahu berzina sedangkan Allah menghalalkan pernikahan? Mengapa mahu mencuri bila tidak ada duit sedangkan pintu rezeki banyak.. jika tidak mampu juga, masih ada zakat. Kenapa mahu berpakaian singkat dan ketat sedangkan kulit perlukan perlindungan dan ruang untuk 'bernafas'.


Salah Siapa?
Jika kita terdengar perkara-perkara buruk mengenai islam, sehingga orang membenci islam dan orang islam itu sendiri. tahu tidak kenapa?


KERANA KITA!!


Kerana kita melakukan perkara-perkara keji sehingga Islam terpalit dengan kekejian dari tangan tangan kita. dan ia bermula dengan Nafsu dan Perasaan Jahat kita.








Mari Bina semula!
Oleh kerana kita yang mencemar, bukankah kita yang bertanggungjawab membersihkan? YA KITA LA, siapa lagi. Apa yang boleh kita buat? 


1-Kembali Kepada fitrah
fitrah? fitrah manusia apa? eemmm... semua manusia mesti merasakan ingin bertuhan. jadi fitrah manusia adalah menjadi hamba kepada tuhannya. Bila kita tahu kita ada tuhan, maka kita juga tahu, apa yang Tuhan kita suruh dan apa tuhan kita larang, betul? dan Setiap yang Tuhan suruh dan larang itu pasti ada sebabnya. Allah sudah mengatur sesuatu ketetapan peraturan itu sesuai dengan kehidupan manusia. Jadi apa yang Allah suruh kita buat, dan apa yang Allah larang kita tinggalkan.


2-Tonjolkan Imej Islam
Imej islam eekk...kena pakai kpiah sentiasa... berjubah...berjanggut...TUDUNG LABUH!! oohh kenapa..
wahh..kalau kalian dapat tonjolkan begitu alhamdulillah..sebab itu satu tuntutan dan bertudung labuh itulah sebenar-benar cara pakaian islam. Imej islam tidak sahaja merujuk kepada pakaian tapi tingkah laku kita juga menujukkan imej agama yang kita anuti. sentiasa tolong orang, senyum, pembersih, rambut sikat, pakai wangian. Bila semua kebaikan kita tonjolkan, tak mustahilkan orang akan kata...Wah..bagusnya muslim ini...



3-Benci dan menghukum manusia, cuba elakkan
kalau perasan, melayu ni cepat sangat panas hati, pantang dicabar dan pemarah. bila semua ni menguasai diri, hilang la pertimbangan dan secara tidak langsung, satu imej buruk terkena batang hidung sendiri. tidak pasal-pasal nama islam juga dipetik, haaa islam ni itu..islam itu ini...


 Jadi kita intai sikap nabi bagai mana, jika ada seorang yang melakukan kesalahan, atau membuat onar terhadap Baginda, adakah baginda benci? adakah baginda terus menghukum, satu daripada sikap inilah yang menyebabkan orang ramai mudah menerima islam ketika itu. dalam hukum hudud sekali pun, tidak akan dijatuhkan hukuman terus menerus tanpa ada bukti yang sah seseorang itu melakukan kesalahan, malah jika ada, dicuba cari sebab yang membolehkan pesalah tidak disabitkan hukum hudud.. Lihat betapa indahnya islam.


Back 2 Basic.Lets do some 'Magic'


Penutup: Islam Pasti bangkit Lambat Laun


Ya jika kita tengok sekarang, umat islam di tindas, islam berperang sesama saudara, islam menolak carqa hidup islam, islam hanya pada nama. tapi apa yang saya yakin dan kita perlu yakin. ISLAM PASTI AKAN BANGKIT! KERANA ITU JANJI ALLAH. Semua perbuatan buruk atas nama islam ini merupakan kifarah atas kita kerana memudahkan perjuangan yang sepatutnya kita julang. 


Ya kita belum cukup sempurna, belum banyak ilmunya, belum cekap bermadah bicara. Tapi kita masih mampu ubah dunia. iaitu dunia kita sendiri. Mulakan ubah dunia kita sendiri. Bila dunia masing2 sudah berubah, tidak mustahil dunia sebenar juga berubah. wallahualam. Peringatan untuk diri yang hina.




::berikut adalah pendapat dan pandangan penulis, jika ada tersilap tersalah boleh salurkan teguran dan nasihat di acabsmka@gmail.com. insyaAllah saya terima dengan hati yang terbuka

Sunday, 10 June 2012

AKU BUKAN BAHAN PAMERAN


Bismillahirrahmanirrahhim..

Daripada Imam Ahmad dan Imam Muslim, daripada Umar r.a,,Rasulullah s.a.w bersabda : -
"Bermula dunia ini ialah kesukaan dan keseronokan dan sebaik-baik kesukaan itu ialah perempuan solehah"

Takut dan sedih bila melihat dunia hari ini yang dipenuhi dengan kaum wanita
Apa yang saya dapat katakan bahawa kaum wanita hari ini di eksploitasi

Kenapa saya kata begitu?
Sebabnya terang lagi bersuluh
Asal iklan untuk jual produk je perempuan yang ditayangkan
Persoalannya.....
Nak jual barang ke nak jual orang??

Pelik.....
bila kejohanan sukan berlangsung
Contoh yang saya ambil
sukan lumba kereta
Ada ja perempuan Melayu dan Islam bersadai di tepi kereta
Untuk apa??
Bukan kah itu yang dikatakan pameran free??
Soal pakaian pula tak payah cakap la..
Bila tengok cara pakaian
Dah tak macam orang Islam

Nauzubillah....
Sesungguhnya saya juga seorang perempuan
yang masih berusaha mencari keredhaan Allah

Sedarlah wahai kaum wanita yang disayangi oleh Allah dan Rasul
Ayuh kita cari dan tengok kembali sirah kegemilangan wanita
Pada zaman Rasulullah s.a.w
INGAT!!
Apabila MATI, seluruh jasad kita akan dimamah oleh ulat
Untuk apa kita tunjukkan dan pamerkan benda yang tak sepatutnya pamerkan

Selagi nyawa masih diberi pinjam oleh Allah s.w.t
Selagi itu tiada istilah terlambat untuk berubah

p/s : sesungguhnya saya juga perempuan, saya juga punya ibu,adik beradik perempuan, sahabat-sahabat....saya juga tidak terlepas daripada diuji. Mohon doa kalian semua supaya saya terus istiqamah dalam menegakkan syariat Islam..Amin

Friday, 25 May 2012

LAYAK KAH KAMU MENJADI PENDIDIK??



Dengan nama Allah yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang..

"Mulakan harimu dengan menjadi orang yang mengajar, jika tak mampu jadilah orang yang belajar, jika tak mampu jadi seorang pelajar, jadilah orang yang mendengar, jika tak mampu jadi pendengar jadilah ornag yang cintakan ilmu, jika kamu tidak menjadi guru, tidak menjadi pelajar, tidak menjadi pendengar, tidak menjadi pencinta ilmu kamu akan binasa dunia dan akhirat"

Alangkah bertuahnya kita

GEMA Seruan::Jangan Pernah melepaskan


يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا ارْكَعُوا وَاسْجُدُوا وَاعْبُدُوا رَبَّكُمْ وَافْعَلُوا الْخَيْرَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
Artinya: “Hai orang-orang yang beriman, ruku’lah kamu, sujud-lah kamu, sembahlah Rabbmu dan perbuatlah kebajikan supaya kamu mendapat kemenangan.” (QS.al-Hajj(22): 77)

bergema suara gema suara bergema
memecah sukma suara dilangitnya
Allah allah allah..allah

bergema suara azan, nyata berkumandang
seru menyahut manusia, menyembah tuhan
mari tunaikan suruhan, gapai kejayaan
takbir kau menyerah diri
sujud menyembah ilahi
agar terdidik iman, oh iman..oh iman

sibukmu dengan tugasan, bukannya halangan
bingkas kau bangkit selepas mendengar panggilan
gegas kau basahi wajah dan setiap bahagian
berwudhuk kau bersuci
tertib asasnya patuhi
agar terdidik iman, oh iman, oh iman

kutakbir tanda berserah
Meletakkan penghambaan penuh pasrah
beribadah tanpa ujrah
tanda ibrahku padaMu ya Allah

seruanMu tidak terputus
pengampunanMu tidak pernah terhapus
antara gema panggilan Mu sahut
atau aku hamba yang tidak bersyukur

panggilan Mu bergema lagi
mengajaku kembali
dibarisan ini berdiri mujahid sejati
mengikis sifat jahiliah di dalam hati
benar apa yang dijanji, dalam Alquran yang suci
sahut seruan Mu menyuci dari mungkar dan keji

aAsyraf(nR04~08)

Ya Allah, Wahai Tuhan yang telah mensyariatkan seruan azan dan sembahyang yang akan didirikan. Kurniakanlah kedudukan yang tinggi dan terpuji yang engkau telah janjikan kepada junjungan kami Nabi Muhammad dan kehormatan, sesungguhnya Engkau tidak memungkiri janji. Ya Allah ampunilah aku serta ibubapaku dan kurniakanlah rahmat kepada keduanya sebagaimana kedua mereka memelirara akan daku. Dan selamat sejahtera atas junjungan kami Muhammad dan keluarganya dan sahabat-sahabat baginda.
(Riwayat Bukhari).

Wednesday, 23 May 2012

Kerana Dirimu Begitu Berharga



Assalamualaikum...

Alhamdulillah,
Ada kerisauan dihati..
Macam-macam bermain difikiran..
Jadi, tulis la apa yang nak tulis....

Allah masih memberi kita nikmat yang sering kita lupa iaitu nikmat sihat.
Untuk entri kali ini,
sy ingin berkongsi sedikit isu yang berkaitan dengan muslimat hari ini iaitu ISU TUDUNG
Semoga dengan sedikit perkongsian ini dapat kita manfaatkan bersama-sama, Insya Allah.....

Apa yang pendapat anda dengan tudung??

Wednesday, 16 May 2012

Selamat Hari Guru!!! Cikgu!


Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Assalamualaikum, "Guru Inovatif Melonjakkan Transformasi Pendidikan Negara", hari ini artikel ini ditulis, 16 mei 2012, hari keramat menjulang hormat kepada semua para guru- guru di Malaysia.. bukan setakat guru sahaja

Wednesday, 9 May 2012

...sesungguhnya ALLAH itu lebih mengetahui...

..السلام عليكم 

Pertama sekali, saya panjatkan setinggi-tinggi keSYUKURan ke hadrat Illahi kerana dengan limpah jua kurnianya, masih lagi memberi saya peluang untuk mencoret kata-kata semangat dan ingat-ingatan buat kita semua insan yang sentiasa dalam keadaan dhoif lagi hina ini...

Rasanya sudah terlalu lama saya tidak berkongsi info yang ada serba sedikit pada diri saya ini dengan ‘entum’ semua...(..terasa sedikit sibuk sejak kebelakangan ni..buat apa pon tak tau =] )


>Hakikat hidup di DUNIA...

Saturday, 5 May 2012

Alamak, Microsoft Office tak ada, macam mana nak buat kerja???

Assalamualaikum,
baik slot IT kembali menggegarkan (gegar la sangat) blog Nurrahman sekian lama sibuk menyelesaikan masalah malware yang baik hati 'memakan' artikel-artikel dalam blog ni, huhu sedeh betol.

Baiklah, kali ni nak berkongsi pengalaman saya semasa di bilik kuliah. sewaktu itu, pensyarah mahu membentangkan slide kuliah yang dia dah buat. nak dijadikan cerita, Komputer yang dalam bilik kuliah tu, tak di install kan Microsoft Office

Perhiasan Persada Dunia



 Bismillahirrahmanirrahim...
Alhamdulillah....
Dalam kesibukan menghitung assigment yang perlu disiapkan...
Dalam kepala dalam ke bingungan...
Masih diberi kesempatan oleh Allah untuk membuat coretan buat SANG BIDADARI

 Yaaaa.....BERUNTUNGNYA KITA kan
Kerana Senangnya untuk masuk ke Syurga Allah...
Wanita Islam itu mudah memasuki Syurga,,
Mereka juga mudah untuk melangkah ke neraka,,
Wanita Juga Adalah Perhiasan Dunia,,
Jika elok perhiasannya, Maka eloklah juga isinya....


Jom kita cek diri kita semula. Adakah Ciri-ciri Wanita yang digariskan oleh Islam ada pada kita??
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Kepada Rakan