Mencari sesuatu?

Thursday, 29 September 2011

IT: Aviary~bila semuanya atas talian.

assalamualaikum dan salam sejahtera kepada smua sahabat2 NR..
eemm, rasa baru ja lagi minggu lepas saya postkan entry pasal prezi. dah ada yang guna untuk presentation? pegh!! bagus2..thumbUP 2-2 tangan!!!hehehe.

kalau dilihatkan sekarang, dunia semuanya sudah berada pada atas talian (online) banking online, beli barang online. macam-macam lagi la online. bersosial jangan cakap lah memang online memanjang. tidak ketinggalan juga dalam penghasilan produksi multimedia. pon boleh buat atas talian.

Jadi hari ni saya nak berkongsi pula satu laman web yang menyediakan applikasi penghasilan dan manipulasi multimedia...huh apa tu?? hehe..antara applikasi yang ada dalam laman tu adalah, menghasilkan emej atau editing photo, melkukan effect atas gambar, menghasilkan muzik atau lagu sendiri dan macam-macam lagi. dan ianya percuma!!! yeay!!!
kalau ada yang berminat untuk menjelajah dunia multimedia baru online. boleh berkunjung kat sini http://www.aviary.com/tools kalau nak daftar sebagai ahli pon boleh, tak nak pon tak apa, sebab ianya terbuka kepada semua. kalau jadi ahli, sahabat-sahabat semua boleh berkongsi hasil kerja dengan ahli-ahli aviary yang lain... boleh la dapat idea2 baru dari sahabat-sahabat aviary pula.


ok, ini la yang kawan-kawan dapat saksikan bila dah masuk kat link yang saya bagi, menarik!! semuanya dalam satu laman ja, apa yang bestnya

  1. tapa perlu daftar pon boleh guna
  2. tak payah bayar pon
  3. senang digunakan
  4. tak payah download atau install add on atau software. semuanya atas talian
  5. supportive untuk hampir semua format.
ini 2 applikasi yang menrik minat saya:
editing Image
creating Music

Creating Sound.
Cuba la belek2 lagi. seronok!! kalau ikutkan software yang macam ni kalau nak beli harga xkurang dari RM90 ooo... kalau ada yang pandai sket carik crack software. tapi sekarang tak payah dah cari-cari. bukak ja laman aviary ni boleh terus guna!! hehe.. cuma yang penting adalah capaian INTERNET mestilah bersambung dengan PC anda!! selamat mencuba!!

Friday, 23 September 2011

IT: Presentation Ala iPad

Bismillah Wa syukrulillah

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...
Alhamdulillah, kita masih diberu ruang dan peluang untuk hidup di dunia ini, dan Allah masih beri kesempatan kepada saya untuk kembali menulis..yeay!!! (setelah 2 minggu bukak semester..ades).

ok, kali ni, sy rasa nak hidupkan balik ruangan IT dalam bloh NR ni, rasayanya dah lama sangat ruangan IT tak ada update..huhu..sori..bagi saya kalau tidak ada sesuatu yang abru nak dikongsi, jadi saya tak buat la entri baru. sbb kalau mengenai software blog lain dah banyak sediakan. kalau pasai permasalahan komputer. alamak luaq bidang saya. tp saya cuba sebaik mungkin untuk berkongsi pengetahuan serba sedikit mengenai dunia IT. insyaAllah


Jadi Hari ini, nak berkongsi tentang iPad. ish, bukan nak bagi pinjam iPad la. tapi ada satu aplikasi yang menyerupai iPad. ala yang main zoom in zoom out guna jari tu la... YUP, dan kini, terdapat satu aplikasi untuk interactive presentation menggunakan konsep zoom adaptasi daripada iPad.



hah, logo kat atas ni la yang saya maksudkan. pergi la kat laman web dia untuk mencuba sendiri. Prezi ini bukanlah suatu yan baru dalam dunia maya ni. ianya mula di lancarkan pada tahun 2009. (masa zaman iPad tgh meningkat naik). Semuanya terhasil kerana pengasasnya merasakan dengan konsep Zoom, dapat memudahkan kita melihat sesuatu. huurrmm..lalu tercipta la PREZI. Prezi amatlah menarik untuk digunakan. Lazimnya pelajar-pelajar universiti akan menggunakannya. mungkin sebab nak markah lebih kut..hehehe tapi jujur dari hati. pertama kali saya melihat penggunakan prezi. peegghhh!! wa cakap lu..TERBAEEEKK!!! subhanallah!!

Nak tengok macam mana prezi ni berfungsi?? boleh tengok kat bawah ni, selebihnya search kat Youtube hehe. 







Menarik kan?? tapi sebelum menggunakan aplikasi prezi ni. tak kira la nak menghasilkan atau nak melakukan presentation dengannya. perkara paling penting adalah ANDA DISAMBUNGKAN DENGAN INTERNET!! sebab prezi ini bukannya software! semuanya dilakukan secara atas talian (online). jadi pastikan anda membayar bil internet dirumah. hehe.

baiklah, apa yang anda perlukan sebelum memulakan 'kerja'.



  1. pastikan Komputer anda dilengkapi dengan
    • - mempunyai Adobe Flash Player 10 atau lebih
      - Minimum 1GB memory
      - A scroll mouse / touchpad
    • browser yang digunakan mestilah:
      Internet Explorer 7 atau terkini
      Firefox 3.0 atau terkini
      Safari 3 atau terkini
  2. Login ke http://prezi.com/
  3. daftar masuk (Sign In) samada dengan Email ataupun dengan FB akaun anda
  4. kalau ada duit amik la yang berbayar (untuk ruangan storage) tapi yang PERCUMA pun ada.
  5. dah selesai daftar. mari mulakan.



Sedikit Tips yang boleh saya kongsi adalah, bagi memudahkan urusan reka bentuk, sediakan dahulu draf presentation. bermula dari 'content' . diikuti dengan perancangan pergerakan dari satu maklumat ke maklumat yang lain. serta perancangan untuk presentation lisan. ini bertujuan bagi melancarkan presentation kita dengan tiada masalah teknikal. Cool right??!!

mungkin entri kali ini hanyalah pengenalan bagi prezi, untuk belajar cara mengunakannya sahabat-sahabat boleh search di youtube mengenai tutorial, tips and tricks, dan idea untuk membuat Prezi presentation anda sendiri. good Luck guys!!!

masa buat presentation depan kelas, smua kawan-kawan teruja tengok. takala smua orang present pakai power point, kita pakai prezi, agak2 dapat markah lebih x?? hehe

Saturday, 10 September 2011

Cherita: Mak Mana?

Sehina Mana Si Ibu, dia tetap Seorang 'IBU'
 
Jam 6.30 petang.

Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bongsu balik dari sekolah agama.
...
Ayah baru balik dari sawah.

Ayah tanya Mak, “Along mana?’

Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”

Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”

Wednesday, 7 September 2011

WoRDLeSs WeDNeSDaY #5



Tuesday, 6 September 2011

kongsi:Lukisan hati dan sebatang Pen

biar hati tak comel asalkan bersih dan suci

بسم الله الرحمن الرحم
Dengan Nama Allah,
Yang menciptakan hati,
Bagi mereka yang suci hatinya,
Segala Amalannya dijaga.

Assalamualaikum, bro apa macam cuti?
hahaha..cuti sudah habis bro...sekarang masa untuk mulakan semula pembelajaran di universiti. untuk yang baru mula menjejakkan kaki ka alam varsiti, ini menjadi sesuatu yang aman mengujakan. tappiii... yg dah masuk lama ni. alahai..malasnya nak balik...

tapi apa-apa pun reaksi kalian, ingat, kita sekarang sudah sampai masa untuk 'berjihad'
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Kepada Rakan