Mencari sesuatu?

Tuesday, 22 July 2014

Diskusi: Sombong, Bongkak, Layakkah kita?

Bismillah..
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi
Maha Mengasihani..

Kita manusia sebagai hamba
Dijadikan kita ummat manusia, terlahir diatas muka bumi ini hanyalah sebagai seorang hamba yang seharusnya sentiasa patuh dan tunduk kepada arahan jua aturan Tuannya yakni Allah swt. Kita diciptakan Allah swt untuk mengabdikan diri kepada-Nya. 

Firman Allah swt:
"Tidak Aku ciptakan jin dan manusia melainkan hanya untuk mengabdikan diri kepada-Ku."
(Surah Adz-dzariyat : 56)

Maka, layaknya apa untuk kita ini bermuka-muka, sombong, bongkak diatas bumi pinjaman-Nya yang
sementara ini. Sedangkan kelak kita akan dikembalikan semula kepada Dia, Pemilik dunia yang sebenar-benarnya.
 Logiknya, layakkah jika seorang hamba, individu hina, insan yang asalnya tidak punya apa, berlagak seperti orang yang punya segalanya, sombong bak dia lah tuan yang sebenarnya, melebihi tuan pemilik dia yang sebetulnya. Sudahlah hakikat sebenar hina tiada apa, masih mahu bongkak melebihi tuannya yang sememangnya layak.

Senang cerita gini lah. Kita ada maid dekat rumah. Macam biasa lah, orang ambil maid ni untuk jadikan sebagai pembantu buat kerja-kerja rumah, jaga kebersihan dan memudahkan urusan kita untuk menjaga rumah, dah tentu bukan untuk dilantik sebagai 'Yang di-Pertua' untuk bermaharajalela di rumah. Ya kan? Jadi, apa rasa kita kalau kita sebagai tuan rumah, tapi sebaliknya diperlakukan seperti bukan sesiapa oleh maid yang kita gajikan untuk cuma sebagai pembantu dalam rumah kita sendiri? Seolah-olah dialah boss, tuan rumah yang sebenar dekat rumah kita tu. Dah confirm kita rasa macam nak kick je dak kalau ada maid yang tak sedar diri macam tu? Menyirap satu badan dibuatnya.
Tapi Tuhan kita tidak...
Allah swt Maha Penyayang..
Meski, Dia punya segala kuasa untuk melakukan apa pun pada kita hamba-hambaNya yang banyak berdosa..

"Sombong itu selendang-Ku"
Sifat sombog ini hanya selayaknya bagi Allah swt. Allah swt berfirman dalam Hadis Qudsi:

"Sombong itu selendang-Ku dan keagungan adalah sarung-Ku. Barangsiapa merampas salah satu darinya, Aku lemparkan dia ke Neraka Jahannam."
(Riwayat Abu Daud)

Allah swt sangat bencikan kepada hamba-hambaNya yang bersikap sombong dan bongkak. Allah swt berfirman dalam al-Quran yang bermaksud:

"Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri daripada menyembah-Ku akan masuk ke Neraka Jahannam dalam keadaan hina dan dina."
(Al Mukmin: 60)

"Janganlah kamu berjalan dengan menyombongkan diri kerana sesungguhnya kamu sekali-kali tidak dapat menembus bumi dan ketinggianmu tidak akan melepasi gunung."
(Al Isra':37)

"Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang yang sombong."
(An Nahl: 23)

Demikianlah Allah swt menggambarkan tentang kebencian-Nya terhadap mereka-mereka yang memiliki sifat sombong dalam diri. Seharusnya kita sebagai makhluk Allah swt, perlu sentiasa merendah diri. Umum mengetahui, kita makhluk Allah fitrahnya adalah sama. Sejak dari terciptanya kita didalam rahim ibu, sehinggalah terlahirnya kita untuk melihat dunia, kita tiada beza, kosong tiada apa. Hanya amalan dan taqwa yang membezakan kita setiap ummat manusia. 
Contohi sifat rendah diri Khalifah Umar Al-Khattab, dimana beliau menempatkan dirinya sebagai serendah-rendah manusia pada ketika beliau berada bersama masyarakat atau orang ramai.
Namun tidak boleh dinafikan, manusia tidak dapat lari dari melakukan khilaf kesalahannya. Justeru, kita harus kerap kali bertaubat dan memohon ampun kepada Allah swt.

Semoga segala dosa-dosa kita diampuni oleh Allah swt. amiin.


Allah Maha Penyayang dan Maha Pengampun
Sungguh Allah itu sangat sayang pada kita hamba-hambaNya. Jika tidak, sudah tentu mungkin disebabkan sedikit kesalahan kita diatas muka bumi ini kita akan ditimpa malapetaka atau balasan serta-merta oleh Allah swt. Sebaliknya tidak, Allah swt masih memberi kita ruang dan peluang untuk bertaubat, kembali dan memohon ampun kepada-Nya walau kenyataan sebenar dosa kita ini sudah bergunung-gunung tidak terkira. Betul tak?
Walau terlalu banyak khilaf, dosa yang telah kita lakukan kepada-Nya, Allah swt masih lagi membuka seluas-luasnya pintu keampunan Dia kepada kita.

Daripada Abu Hurairah ra, Rasulullah saw bersabda, "Tatkala Allah menciptakan para makhluk, Dia menulis dalam kitab-Nya, yang kitab itu terletak disisi-Nya diatas 'Arsy, "Sesungguhnya rahmat-Ku lebih mengalahkan kemurkaan-Ku."
(HR Bukhari no. 6855 dan Muslim no. 2751)
Firman Allah swt:
Katakanlah: “Hai hamba-hamba-Ku yang malampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.
(QS. Az Zumar: 53)
Usah Terlalu Leka dengan Nikmat Dunia
Oleh itu, usahlah kita terlalu leka dengan nikmat dunia yang hanya sementara hanya kerana ia terlau indah terlihat dimata, membuatkan kita tepukau sehingga lupa siapa kita, dan siapa Pemilik segala nikmat ini yang sebenarnya.
Jika rupa paras kita cantik, menawan. Hensem, kacak, sampai semua gadis tengok tak bosan.
Alhamdulillah, syukur pada Allah swt. Sedarkah kita itu hanya pinjaman Allah kepada kita untuk sementara. Malah, ia juga mungkin sebagai ujian buat kita seorang hamba agar sentiasa ingat pada-Nya, tak lupa.
Andai kita orang kaya, berpangkat, tanah dan harta ada di merata-rata.
Syukur pada Allah, itu juga kurniaan, pinjaman Allah pada kita. Dia beri akal juga tubuh badan yang sihat pada kita untuk berusaha sehingga kita mencapai jaya. Jika bukan kerana rahmat juga nikmat dari-Nya ini, apa mungkin kita akan bisa hidup mewah, kaya penuh selesa. 
Dan tahukah kita, dalam rezeki, nikmat kekayaan yang kita punya, terselit disana hak orang lain yang perlu kita berikan kepada mereka. Moga dengan itu rezeki kita akan lebih berkat, bersih dan hidup akan terus dirhmati Allah swt sepanjang masa.
Renung semula...
Masih layakkah kita untuk berlaku sombong, bongkak, lupa diri..
Kita tak layak sebenarnya..
Cukuplah hanya sekadar Allah ada untuk kita...

*Info Bahasa:
  • Sombong merupakan kata adjektif
  • Bersinonim dengan angkuh, bongkak, tinggi hati, megah, aga, peteras, kocak, congah, bongak, uju, ujub, songar, maghrur, hagas, leweh, panggak, umuk, agul-agul, anggak, gaduh, burakah, pondik.
Rujukan:
Kamus Dewan Edisi ke-4

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Kepada Rakan