Mencari sesuatu?

Saturday, 5 May 2012

Alamak, Microsoft Office tak ada, macam mana nak buat kerja???

Assalamualaikum,
baik slot IT kembali menggegarkan (gegar la sangat) blog Nurrahman sekian lama sibuk menyelesaikan masalah malware yang baik hati 'memakan' artikel-artikel dalam blog ni, huhu sedeh betol.

Baiklah, kali ni nak berkongsi pengalaman saya semasa di bilik kuliah. sewaktu itu, pensyarah mahu membentangkan slide kuliah yang dia dah buat. nak dijadikan cerita, Komputer yang dalam bilik kuliah tu, tak di install kan Microsoft Office
yang sejak dari azali menjadi nadi bagi sebuah komputer untuk bekerja.. haha. jadi kelam kabut la masa tu.

kalau anda berada dalam situasi tu, apa yang akan anda buat? hhurrmm...(-_-)\??(berfikir)
baiklah pada siapa yang masih tidak tahu, kali ini, saya nak berkongsikan dua solusi yang saya guna kalau sesebuah PC tak ada perisian Microsoft Office.


Baiklah, seperti yang kita maklum, Microsoft Office didalamnya terkandung perisian2 seperti yang tertera pada rajah di atas, dan perisian yang selalu digunakan adalah Words, Power Point dan Excel. dan perisian office yang lain mungkin sudah masuk kepada level industri. Namun untuk mendapatkan perisian tersebut. perlulah dikeluarkan sedikit wangnya. kalau yang licik sedikit, pandailah dia mencari yang 'pirate' punya. Tapi kalau tak ada langsung installer dia, bagai mana?

jadi dua solusi yang hanya perlukan sambungan internet. Masalah insyaAllah kana selesai.

1- Open Office


Open Office merupakan perisian sumber terbuka (maksudnya PERCUMA) dan hanya perlu di muat turun sahaja. Perisian yang disertakan adalah sama seperti Microsoft office, sama fungsi, sama cara penggunaan. Yang membezakannya adalah NAMA, dan icon-icon dalam perisian tersebut. Baik untuk panduan sahabat-sahabat. perisian ni jugak boleh menggunakan file dari Microsoft office. Maknanya file yang anda dah buat dengan mirosoft boleh dibukak dalam perisian ini
  • Writer = Words
  • Calc = Excel
  • Impress = Power Point
  • Base = Access
  • Draw = Visio
  • Math pula adalah software untuk buat equation
Mudah dan murah. ringan pula tu..hehe Apa lagi. Muat Turun Sekarang!!! di Sini>>> [OpenOffice]


Baiklah Libre Office ini tiada beza langsung dengan Open office, kerana kedua-duanya berasal dari lesen yang sama iaitu GNU. Tapi kali ini, dia lebih dekat dengan Microsoft Office. Jadi kalau ikutkan logik akal, mudah la kan. dan untuk rujukan pon sama la juga dengan Openoffice. cuma nak bagi tahu, kalau tak silap sayalah, Libre Office lagi banyak di muat turun berbanding Open Office. tapi tu tak penting, yang penting. Muat turun untuk selesaikan masalah Office yang tak ada dalam PC tu..hehe. perisian ni jugak boleh menggunakan file dari Microsoft office. Maknanya file yang anda dah buat dengan mirosoft boleh dibukak dalam perisian ini sama macam Open office.
  • Text Document = Words
  • Spreadsheet = Excel
  • Presentation = Power Point
  • Database = Access
  • Drawing = Visio
  • Formula pula adalah software untuk buat equation

Klik sini Untuk muat turun >>> [Libre Office]

3- Google Doc

Googlw, siapa yang tidak tahu, mempunyai banyak aplikasi atas talian yang berguna. dan dalam kes ini, Google menyediakan Google Doc yang mana kita boleh buat kerja terus atas talian tanpa perlu muat turun perisian. Dan yang lagi seronok adalah, kita boleh membuat kerja beramai-ramai. HUH?? macam mana tu? haa..macam ni, sekali kita upload atau buat kerja dalam google doc, sesiapa yang ada link file tersebut boleh sama-sama mengubah, menambah, dan hasilkan kerja bersama-sama. YUP.. Aplikasi ini dinamakan Cloud computing. Nak tau apa itu cloud computing, boleh google atau tunggu nanti saya ulas serba sikit dalam entri yang lain.

Mengenai muat naik fail tadi. Google doc boleh digunakan pada hampir kesemua format file office. kalau nak paparkan slideshow dalam PC yang tak ada perisian office, boleh uploadkan file power point (.ppt) atau .odp, hanya upload dan boleh dipaparkan malah boleh buat kerja terus dalam google doc...serius ni..tak tipu...kiranya google doc ni macam perisian office bergerak la..hehe

Tapi untuk muat naik fail dalam google doc, kena ada akaun la yee.. pergi ke https://docs.google.com/ untuk maklumat lanjut.

TAPI!!!! untuk dapatkan kesemua yang diatas... kena la ada INTERNET.
seronok sebenarnya Internet ini. Banyak perkara kita boleh ketahui, tambah pula sekarang, Perisian sumber terbuka dan Cloud Computing semakin berkembang pesat. Jadi kalau buka internet tu jangan la facebook ja ya...cuba la cari pengetahuan lain juga...cewaah..hehe

Baiklah itu sahaja, semoga Mendapat input dari Entry kali ini, Kalau sudah tahu maaflah, saya cuma terintgatkan permasalahan yang berlaku tempoh hari.

12 comments:

  1. kalau guna benda ni bule buka file dea dekat microsoft powerpoint ker ta?

    ReplyDelete
  2. terima kasih.. sangat membantu. saya baru beli laptop, xde pulak microsoft office. huhu

    ReplyDelete
  3. terima kasih... sgt2 berguna dan membantu...
    semoga awak dimurahkan rezeki...

    ReplyDelete
  4. PINJAMAN PERIBADI BUMIPUTERA
    {BLACKLIST / CTOS / CCRIS LAYAK}
    PAKEJ YANG MENARIK CEPAT DAN MUDAH !!! KAMI SEDIA MEMBANTU ANDA ….
    Kami sebuah syarikat kewangan berlesen yang menyediakan perkhidmatan Pinjaman kewangan dengan segera . (KHAS UNTUK BUMIPUTERA SAHAJA)
    Kelebihan pinjaman peribadi :
    • Pinjaman yang di tawarkan bermula dari (RM 500 - RM 20,000)
    • Khas untuk kakitangan kerajaan/swasta/pencen/socso (Gaji Auto Kredit ke Bank)
    • Proses selam30 minit (kelulusan segera}
    • tidak memerlukan sebarang penjamin.
    • Kawasan kuala lumpur dan Selangor sahaja.
    *Bukan Badan BerUniform (Polis,Bomba,Tentera,Security,driver..)
    SALINAN YANG DIPERLUKAN:
    1) Kad pengenalan yang sah
    2) 3 bulan penyata gaji terkini
    3) 3 bulan penyata bank terkini
    4) Pengesahan jawatan
    5) bil air/api
    6) kwsp (sekiranya ada)
    Berminat? (UNTUK PERSONAL LOAN SAHAJA)
    Call/Whatsapp : Mrs Effa 0169011349 /03-56339983
    EMAIL : effakamilah@gmail.com
    WEBSITE : http://www.pinjamanpadat2u.com
    CT04-10 SUBANG SQUARE SS15/4G SUBANG SQUARE CORPORATE TOWER 47500 SUBANG JAYA

    ReplyDelete
  5. terima kasih.....perkongsian yang berharga untuk yang tidak tahu.....

    ReplyDelete
  6. Kalau kita nk shareit microsoft office dgn kwn.....x boleh ke

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. terima kasih ye..sgt membantu

    ReplyDelete
  9. Terima kasih...entri ini sangat membantu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Kepada Rakan