Mencari sesuatu?

Wednesday, 22 February 2012

...Sahabat Kurniaan ILLAHI...


“Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan berpuak-puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu sama lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang lebih bertakwa. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya.”
(al-Hujurat:13)

Assalamua'laikum...

Alhamdulillah, syukur ke hadrat yang Maha Esa kerana lagi dan lagi terus menerus memberi peluang dan idea kepada saya untuk sama-sama berkongsi coretan ini dengan sahabat-sahabat di blog NurRaHman ini. Semoga kita sama mendapat manfaat dari apa yang kita baca. InsyaAllah =)

insyaAllah entry kali ni saya akan kongsikan sedikit sebanyak berkenaan dengan insan yang bernama 'sahabat'.

“Sebaik baik sahabat di sisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap temannya dan sebaik baik jiran disisi Allah ialah orang yang terbaik terhadap jirannya.”
(H.R al-Hakim)

Sesungguhnya Allah telah menjadikan manusia hidup di muka bumi ini dengan fitrahnya berpasang-pasangan. Ini kerna Allah itu lebih mengetahui bahawa hamba-hambanya tidak mungkin bisa hidup bersendirian tanpa sesiapa disamping dirinya. Jadi jika sekiranya ada manusia yang tidak suka berkawan atau melarang orang lain daripada berkawan, dia dianggap ganjil dan tidak memenuhi ciri-ciri sebagai seorang manusia yang normal. Ini bermaksud dia telah lari dari fitrah seorang manusia.(saya percaya tiada siapa dikalangan kita mampu hidup bersendirian..betulkan?? alhamdulillah...)

Tapi persoalan nya bagaimanakah sahabat yang terbaik untuk kita pilih sebagai teman??? Bukan hanya sekadar teman dikala kita senang, tapi juga dikala kita sedih dan kedukaan.

Dalam Islam faktor memilih kawan amat dititikberatkan. Hubungan persahabatan adalah hubungan yang sangat mulia, kerana kawan atau sahabat berperanan dalam membentuk personaliti individu. Ada kawan yang sanggup bersusah-payah dan berkongsi duka bersama kita, dan tidak kurang juga kawan yang nampak muka semasa senang dan hanya sanggup berkongsi kegembiraan sahaja. Apa yang kita alami demi teman kadang-kadang melelahkan dan menjengkelkan, tetapi itulah yang membuat persahabatan mempunyai nilai yang indah.
Pendek kata sahabat boleh menentukan corak hidup kita. Justeru, jika salah pilih sahabat kita akan merana dan menerima padahnya. Selari dengan hadith Rasululah saw yang bermaksud:
“Seseorang itu adalah mengikut agama temannya, oleh itu hendaklah seseorang itu meneliti siapa yang menjadi temannya.”
(H.R Abu Daud)

Bak kata pepatah Arab, “Bersahabat dengan penjual minyak wangi, kita akan menerima percikan wangiannya, manakala bersahabat dengan tukang besi, percikan apinya akan mencarikkan baju kita.”

Di sini saya sertakan 12 sifat sahabat bimbingan mui'min (info,iluvislam.com):

1. Jika engkau berbakti kepadanya, dia akan melindungi kamu
2. Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya,dia akan membalas balik persahabatanmu
3. Jika engkau memerlu pertolongan daripadanya, dia akan membantu kamu
4. Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik
5. Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya;
6. Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu;
7. Jika engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya;
8. Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta),dia akan menanyakan kesusahanmu;
9. Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahanmu;
10. Jika engkau berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkanmu;
11. Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya dia akan membantumu;
12. Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan;No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Kepada Rakan