Mencari sesuatu?

Friday, 14 January 2011

Kongsi: Berpakaian atau terlanjang?

Dengan Nama Allah
Yang menciptakan akal
peliharalah akalku
dari pemikiran jahiliah
pemikiran yang keji.

Berhias itu fitrah
Berhiaslah wahai teman,
dengan pakaian yang sempurna,
Berhiaslah bersederhana,
Elakkan pembaziran yang sia-sia

Berhiaslah wahai teman,
Dengan cara tuntutan,
Mengikut fitrah sendiri,
Berseri-seri sejuk memandang.

Dekat atas ni adalah sebahagian daripada lirik lagu, Berhias dan Hikmah Nyanyian daripada kumpulan NurRahman, SMKA Kerian. Lagu ni dulu pernah menjadi fenomena, bukan sekadar iramanya yang sedap didengar, tetapi lirik yang penuh dengan fakta dan mudah difahami.(lirik penuh nnt sy bagi dekat bawah).

Berhias atau kelihatan cantik, itu fitrah bagi semua orang, siapa yang tidak mahu cantik?angkat tangan, eermm xada pon yang xmahu cantik. Dalam buku bahasa arab komunikasi, ada satu pepatah, iaitu ALLAH itu cantik dan SUKA akan kecantikkan.

Nabi juga menjaga penampilan beliau agar sentiasa kelihatan cantik kemas dan dan bersih. Nabi bersugi, memakai pakaian bersih, menyisir rambut dan macam-macam lagi, Selain dari fitrah manusia ingin kelihatan cantik, ia juga melambangkan peribadi kita dan sifat dalaman kita.

Tidak berpakaian?
Dua golongan dari ahli neraka yang tidak pernah aku lihat: seorang yang membawa cemeti seperti ekor sapi yang dia memukul orang-orang, dan perempuan yang berpakaian tetapi telanjang, berlenggok-lenggok, kepalanya bagaikan punuk onta yang bergoyang. Mereka tidak akan masuk surga dan tidak akan mendapatkan baunya, sekalipun ia bisa didapatkan sejak perjalanan sekian dan sekian. (HR Muslim).

Hadis di atas memang sinonim jika ada perbincangan mengenai aurat dan pakaian, hakikat sekarang ini, sama sahaja antara lelaki dan perempuan, dikatakan berpakaian tetapi tidak mengikut lunas2 yang ditetapkan agama.Alamak!!! parah nih,

yang lelaki dikatakan berseluar, tetapi nampak lututnya, dikatakan berbaju, tetapi nampak pusat dan 'belakang' nya,kan dah nampak seluar yg xpatut nampak. itu baru lelaki, kalau nak bicara mengenai kesalahan pakaian perempuan, eermm,,,xarif tapi, baju ketat, tangan pendek, lutut nampak, rambut nampak (walopon pakai tudung). errmmm mcm mna cara mereka berfikir eekk??? 

dalam entri kali ni, sy nak kongsi adab-adab berpakaian mengikut lunas-lunas islam (dikuatkan dengan hadis) insyaAllah.

Adab Berpakaian


1. Menutup aurat
ini yang penting sekali, menutup aurat, kerana xtutup aurat, banyak ibadah xsempurna, malah mendedahkan aurat dengan sengaja adalah berdosa. Nauzubillah!!


AURAT lelaki menurut ahli hukum ialah daripada pusat hingga ke lutut. Aurat wanita pula ialah seluruh anggota badannya, kecuali wajah, tapak tangan dan tapak kakinya. Rasulullah SAW bersabda bermaksud: "Paha itu adalah aurat." (Bukhari)

2. Tidak menampakkan tubuh
PAKAIAN yang jarang sehingga menampakkan aurat tidak memenuhi syarat menutup aurat. Pakaian jarang bukan saja menampak warna kulit, malah boleh merangsang nafsu orang yang melihatnya.
Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: 
"Dua golongan ahli neraka yang belum pernah aku lihat ialah, satu golongan memegang cemeti seperti ekor lembu yang digunakan bagi memukul manusia dan satu golongan lagi wanita yang memakai pakaian tetapi telanjang dan meliuk-liukkan badan juga kepalanya seperti bonggol unta yang tunduk.Mereka tidak masuk syurga dan tidak dapat mencium baunya walaupun bau syurga itu dapat dicium daripada jarak yang jauh." (Muslim)
xtau la tren masyarakat bandar (kadang2 kampung pon ikut jugak) yg paling xtahan, yang berusia, muka dah jelas2 tua, tp pakai pakaian yang jarang, mcm kain net.lepas tu nampak pakaian dalam, xka itu satu yang memalukan?
muka ketat xada kaitan langsung!!

3. Pakaian tidak ketat
TUJUANNYA adalah supaya tidak kelihatan bentuk tubuh badan

4. Tidak menimbulkan riak
RASULULLAH SAW bersabda bermaksud: 
"Sesiapa yang melabuhkan pakaiannya kerana perasaan sombong, Allah SWT tidak akan memandangnya pada hari kiamat." Dalam hadis lain, Rasulullah SAW bersabda bermaksud: "Sesiapa yang memakai pakaian yang berlebih-lebihan, maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan pada hari akhirat nanti." (Ahmad, Abu Daud, an-Nasa'iy dan Ibnu Majah)
xsenonoh kan??

5. Lelaki, wanita berbeza
MAKSUDNYA pakaian yang khusus untuk lelaki tidak boleh dipakai oleh wanita, begitu juga sebaliknya. Rasulullah SAW mengingatkan hal ini dengan tegas menerusi sabdanya yang bermaksud: 
"Allah mengutuk wanita yang meniru pakaian dan sikap lelaki, dan lelaki yang meniru pakaian dan sikap perempuan." (Bukhari dan Muslim)
Baginda juga bersabda bermaksud: 
"Allah melaknat lelaki berpakaian wanita dan wanita berpakaian lelaki." ?(Abu Daud dan Al-Hakim).
ni semua dapat dilihat kepada maknyah!!auu..penkid yang keras2!!adeh3

6. Larangan pakai sutera
ISLAM mengharamkan kaum lelaki memakai sutera. Rasulullah SAW bersabda bermaksud: 
"Janganlah kamu memakai sutera, sesungguhnya orang yang memakainya di dunia tidak dapat memakainya di akhirat." (Muttafaq 'alaih)
selalunya sutera yang dipakai lelaki ni ada pada baju batik, baju melayu ataupun tali leher.
alamak!!bukan nak promosi jualan baju aaaa...

7. Melabuhkan pakaian
berkaitan dengan ditegah berpakain yg ketat, kita mesti berpakaian labuh agar pakaian kita itu longgar, tidak kelihatan tubuh badan nanti.

CONTOHNYA seperti tudung yang seharusnya dipakai sesuai kehendak syarak iaitu bagi menutupi kepala dan rambut, tengkuk atau leher dan juga dada. Allah berfirman bermaksud:
 "Wahai Nabi, katakanlah (suruhlah) isteri-isteri dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan beriman, supaya mereka melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun dan Maha Penyayang." ?(al-Ahzab:59)

8. Memilih warna sesuai
CONTOHNYA warna-warna lembut termasuk putih kerana ia nampak bersih dan warna ini sangat disenangi dan sering menjadi pilihan Rasulullah SAW. Baginda bersabda bermaksud: 
"Pakailah pakaian putih kerana ia lebih baik, dan kafankan mayat kamu dengannya (kain putih)." (an-Nasa'ie dan al-Hakim)
cuba kalau sahabat-sahabat pakai baju warna pink??ramai apa yg minat nnt??ish3..better berjaga-jaga!!
blink..blink...berat tengkuk dia sbb pakai emas??

9. Larangan memakai emas
TERMASUK dalam etika berpakaian di dalam Islam ialah barang-barang perhiasan emas seperti rantai, cincin dan sebagainya. Sudah menjadi tren remaja-remaja, memakai aksesori-aksesori pada badan mereka termasuklah barang emas

Bentuk perhiasan seperti ini umumnya dikaitkan dengan wanita namun pada hari ini ramai antara para lelaki cenderung untuk berhias seperti wanita sehingga ada yang sanggup bersubang dan berantai.
Semua ini amat bertentangan dengan hukum Islam. Rasulullah s.a.w. bersabda bermaksud: 
"Haram kaum lelaki memakai sutera dan emas, dan dihalalkan (memakainya) kepada wanita."

10. Mulakan sebelah kanan
APABILA memakai baju, seluar atau seumpamanya, mulakan sebelah kanan. Imam Muslim meriwayatkan daripada Saidatina Aisyah bermaksud: 
"Rasulullah suka sebelah kanan dalam segala keadaan, seperti memakai kasut, berjalan kaki dan bersuci."Apabila memakai kasut atau seumpamanya, mulakan dengan sebelah kanan dan apabila menanggalkannya, mulakan dengan sebelah kiri.
Rasulullah SAW bersabda bermaksud: 
"Apabila seseorang memakai kasut, mulakan dengan sebelah kanan, dan apabila menanggalkannya, mulakan dengan sebelah kiri supaya yang kanan menjadi yang pertama memakai kasut dan yang terakhir menanggalkannya." (Riwayat Muslim).
kacing..kacing..baju baru!!!

11. Selepas beli pakaian
APABILA memakai pakaian baru dibeli, ucapkanlah seperti yang diriwayatkan oleh Abu Daud dan At-Tarmizi yang bermaksud:
"Ya Allah, segala puji bagi-Mu, Engkau yang memakainya kepadaku, aku memohon kebaikannya dan kebaikan apa-apa yang dibuat baginya, aku mohon perlindungan kepada-Mu daripada kejahatannya dan kejahatan apa-apa yang diperbuat untuknya. Demikian itu telah datang daripada Rasulullah".

12. Berdoa
Islam, mmg kaya dengan doa, semuanya sebagai tanda kebergantungan kita kepada Allah tidak kira, mintak lindungan, tanda bersyukur atau mohon bantuan, semuanya islam sudah mengatukan, dab berpakaian juga ada doa tersendiri;

KETIKA menanggalkan pakaian, lafaz- kanlah: "Pujian kepada Allah yang mengurniakan pakaian ini untuk menutupi auratku dan dapat mengindahkan diri dalam kehidupanku, dengan nama Allah yang tiada Tuhan melainkan Dia.
"Sebagai seorang Islam, sewajarnya seseorang itu memakai pakaian yang sesuai menurut tuntutan agamanya kerana sesungguhnya pakaian yang sopan dan menutup aurat adalah cermin seorang Muslim yang sebenar.
Jangan pakai macam ni!!!INGAT!!!

13.Tidak menyerupai agama selain islam
xperasan yang ada tertinggal, Islam melarang kita berpakaian menyerupai pakaian yang melambangkan agama bukan islam. contoh memakai baju ala-ala paderi, memakai perhiasan yg ada lambang kristian(salib) memakai pakian ada gambar sami bertapa dan mcm-mcm lagi

 “Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia dalam kalangan mereka” diriwayatkan 
untuk artikel panjang mengenai pakaian menyerupai agama ni (KLIK SINI)

Penutup:TUTUPlah!!
tahu x peratusan orang terlibat dengan gejala seks (rogol, cabul, couple dan bla..bla..bla..) adalah dipengaruh kuat daripada pakaian yang dipakai, bila pakaian terdedah, nafsu menggegar jiwa, lakukan sesuatu diluar batasan iman, lalu berlaku perkara tidak siuman, tergadai iman dek nafsu sawan. Nauzubillah, kedua-dua pihak (mangsa dan pemangsa) telah dirasuk syaitan. kerana tidak tahan dengan nafsu selepas melihat badan.
Jadi TUTuPLAH AURAT ANDA!!!!!

Abg Man: Pakailah apa yang ada pada kita, asalkan dia mengikut lunas-lunas yang ISLAM telah gariskan kepada kita, aurat terjaga, maruah terpelihara!!

rujukan:
  1. http://www.ipislam.edu.my/index.php/artikel/read/207/-Adab-berpakaian-menurut-Islam
  2. http://yahyaayyash.wordpress.com/2008/05/27/adab-berpakaian-pakaian-dan-aurat-bagi-muslim/

BERHIAS DAN HIKMAHNYA

Berhiaslah wahai teman,
Dengan pakaian yang sempurna,
Berhiaslah bersederhana,
Elakkan pembaziran yang sia-sia

Batas aurat diri perlu dijaga,
Baluti tubuhmu dengan sempurna,
Ditegah berpakaian melambangkan agama,
Takut tergolong bersama mereka.

Berhiaslah wahai teman,
Dengan cara tuntutan,
Mengikut fitrah sendiri,
Berseri-seri sejuk memandang.

Biarlah cantik jelita,
Biar anggun bergaya,
Namun janganlah berbangga,
Itu sementara cuma.

Biarlah segak dan tampan.
Biar ayu menawan,
Agar sejuk mata memandang,
Bersyukurlah kepadanya.

Pakaian yang bersih menjadi pilihan,
Terhindar dari noda dan cela.
Ibadah sempurna tanpa sekatan.
Kawan mudah didampingi,
Masyarakat akan senangi.
Itulah adab dalam berhias.

Berhiaslah tanda kesyukuran,
Atas pemberian tuhan,
Qanaah di dalam diri,
Fitnah dapat dihindari.

Riak sombong dijauhi,
Pelihara maruah diri,
Gejala mungkar dihindari,
Bersyukur kepada ilahi.

Alhamdulillah hillazi,
Suwwu khalki fa’adalahu,
Wakarrama surata wajhi,
waja’alni minalmuslimin

“segala puji bagi Allah yang telah membaikkan
Kejadianku, lalu membaguskannya dan memuliakan
Rupa mukaku lalu menjadikan daku dari golongan
Orang-orang yang menyerah diri kepada Allah”

3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kongsi Kepada Rakan